Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Blinken lovar en miljard dollar i nytt Ukrainastöd

USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftar ett stöd på över en miljard dollar till Ukraina.
Beskedet kommer på en presskonferens i Kiev efter ett överraskande besök i den ukrainska huvudstaden.
Ukraina • Publicerad 6 september 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på hamburgerrestaurang i Kiev.
USA:s utrikesminister Antony Blinken och Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på hamburgerrestaurang i Kiev.Foto: Brendan Smialowski/AP/TT
USA:s utrikesminister Antony Blinken under sin tågresa på väg mot Ukrainas huvudstad Kiev.
USA:s utrikesminister Antony Blinken under sin tågresa på väg mot Ukrainas huvudstad Kiev.Foto: Brendan Smialowski/AP/TT

– Stridsvagnar av typen Abrams kommer i höst, säger Blinken när han går igenom de olika stödpaket som USA ska ge Ukraina.

– En del går till minröjning. Ukraina är nu världens mest minerade land, sade Blinken.

Annons

Han nämnde också de diskussioner om mer långsiktigt stöd som han och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fört under onsdagen.

Utarmat uran

USA:s försvarshögkvarter Pentagon meddelade samtidigt att USA ska ge Ukraina ammunition med utarmat uran, skriver AFP.

I våras uppgav Storbritannien att man skulle ge ammunition med utarmat uran till Ukraina. Utarmat uran är en biprodukt när uran berikas och att ämnet är så pass tungt gör det användbart i pansargenombrytande vapen. Utarmat uran har använts sedan Gulfkriget. Ämnet är radioaktivt, men betydligt mindre än obehandlat uran.

Men Blinken gjorde tydligt att USA har för avsikt att stötta Ukraina på kort och lång sikt. I stödpaketet och i samtal ingår framtida återuppbyggnadsprojekt.

– Vi ska hjälpa Ukraina att bygga upp ett nytt och anpassat energinät, och som dessutom är avpassat för Europa, sade Blinken.

– Ingen annan har hjälpt Ukraina att hitta sin väg in i framtiden så mycket som president (Vladimir) Putin.

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba stod bredvid utrikesminister Blinken på presskonferensen. Kuleba konstaterade att hjälpen till Ukraina också är stöd till övriga länder som kan hotas av de ryska aggressionerna.

Samtidigt tackade han Blinken, president Joe Biden och USA.

– Jag upprepar vad Blinken sagt: vi måste och vi kommer att segra.

Fjärde besöket

Det är Blinkens fjärde visit i Ukraina sedan kriget började och han träffade utöver Zelenskyj premiärminister Denys Sjmyhal och utrikesminister Dmytro Kuleba för att bland annat diskutera den pågående ukrainska motoffensiven.

Annons

En amerikansk representant säger enligt nyhetsbyrån AFP att samtalen fokuserade på "vad som behövs i den här fasen av striderna".

Även Danmarks statsminister Mette Frederiksen var på onsdagen på besök i Kiev, där hon bland annat talade inför det ukrainska parlamentet. Besöket kommer bara några veckor efter att Danmark och Nederländerna lovat att förse Ukraina med F-16-plan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons