Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Demokratisk seger – behåller senaten

Demokraterna behåller majoriteten i senaten i USA under de kommande två åren efter Catherine Cortez Mastos seger i Nevada, enligt prognoser från flera mediebolag.
USA • Publicerad 13 november 2022
Nevadas sittande senator, demokraten Catherine Cortez Masto, får sitta kvar. Arkivbild.
Nevadas sittande senator, demokraten Catherine Cortez Masto, får sitta kvar. Arkivbild.Foto: Gregory Bull/AP/TT

Maktkampen om senaten, den amerikanska kongressens övre kammare, blev en rysare innan det stod klart att den sittande senatorn Catherine Cortez Masto kommer att besegra den Trumpstödda republikanen Adam Laxalt i delstaten Nevada, enligt prognoser i amerikanska medier.

Röststriden har de senaste dagarna varit oerhört jämn – med endast drygt 860 röster som skilde kandidaterna åt på lördagseftermiddagen, med fördel Republikanerna.

Annons

Men strax efter klockan 03 under natten mot söndag, svensk tid, stod det klart att Catherine Cortez Masto hade gått upp i ledning med en marginal på nära 5 000 röster sedan cirka 22 000 poströster från det folkrika distriktet Clark county, där Las Vegas ligger, räknats.

Kort därefter utropade flera mediebolag, däribland CNN, AFP och AP henne som segrare i senatorsvalet.

"Tack, Nevada!", skriver Catherine Cortez Masto på Twitter.

Biden: "Otroligt nöjd"

Med Cortez Mastos seger får Demokraterna 50 mandat mot Republikanernas 49 mandat, och behåller sin majoritet i senaten med vicepresidenten Kamala Harris som utslagsröst.

"Det här valet är en seger – en seger och en upprättelse för Demokraterna", säger Demokraternas senatsledare Chuck Schumer.

Att Demokraterna behåller kontrollen över senaten ses som ett enormt uppsving för president Joe Biden under hans återstående två år vid makten. Vanligtvis går oppositionen starkt i ett mellanårsval, men den "röda republikanska vågen" som förutspåddes före valet har inte synts till.

Biden, som just nu befinner sig i Indonesien för veckans G20-möte, säger i en intervju att han är "otroligt nöjd", enligt CNN.

– Jag är inte förvånad men jag är otroligt nöjd med resultatet, säger Biden och lägger till att partiet nu fokuserar på den andra valomgången i Georgia.

– Det känns bra och jag ser fram emot de kommande åren, säger han.

Georgia återstår

Världens blickar riktades mot Nevada efter att demokraten Mark Kelly under natten till lördag, svensk tid, utropats till vinnare av senatsvalet i Arizona. Republikanerna hade behövt vinna båda de två delstaterna för att koppla greppet om senaten.

Annons

Nu återstår den andra valomgången i Georgia i december, som hålls då varken republikanen Herschel Walker eller demokraten Raphael Warnock säkrade 50 procent av rösterna i tisdagens mellanårsval. I delstaten står den sista återstående platsen på spel, men valet kommer inte att i övrigt påverka maktbalansen i senaten.

Det är fortfarande inte klart hur det går i valet till representanthuset, kongressens andra kammare. Enligt CNN:s prognos har Republikanerna ledningen med 211 mot Demokraternas 204, där 218 krävs för majoritet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons