GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Bland grottor och klippor i Anglestue

Väldiga flyttblock ovanpå och brevid varandra.
Däremellan grottor, håligheter och höga träd.
Anglestue sydost om Kallinge är inte helt enkel att hitta, men ger en upptäcksfärd ända tillbaka till istiden.
Nyheter • Publicerad 6 juni 2003

Vägen till Anglestue går till fots de sista kilometrarna från bilvägen mot Kallinge vid Boahaga, Edestad i Ronneby kommun, eller via vandringsvägen från Lönnamohagen i Kallinge.

Här bland de väldiga klippblocken finns grottor, håligheter, mosshala sluttningar och en hel del myror. Det är lättare att klättra uppåt än ner igen, men en mycket fascinerande bit ur-natur att utforska för den som tar sig hit.

Maffiga formationer

Stenformationerna är maffiga och klurigt arrangerade, ungefär som om någon hade funderat ut hur de skulle ligga för att skapa olika gångar, sprickor och grottor.

Men det är inlandsisen som är den främsta formgivaren i Anglestue. Liksom i Skaftaskärv nordost om Ronneby i närheten av E22.

Ovanför klippblocken vilar det fasta berget. Hit men inte längre lyckades den senaste istidens trycksmältning få stenen att spricka sönder.

- Men det blev inte så mycket sprickor av isens avsmältning. Det är något speciellt med de bergarter som finns i Blekinge. De är sprickfattiga, och det är nog därför det finns väldigt många stora block just här. De har ofta fått väldigt underliga namn och många av dem ligger på lite oväntade ställen, säger geologen Leif Carserud, som också är populärvetenskaplig författare med bland annat Blekinge som sitt studieområde.

På varandra

Medan en del block ligger kvar ungefär där isen högg ut dem ur berget, har andra, troligen mer ostadiga block, ramlat på varandra. Tillsammans bildas det vi i dag kallar Anglestue. Namnet betyder ungefär "stugan i Angelskogen".

- Det är en tradition att använda namn med "stuga" om stenformationer med grottor och flyttblock i Blekinge. Det är ofta traditionsomspunna platser. Många grotthål sägs ha använts av snapphanarna, och flera har säkert varit det också, eller så kan de ha varit omtalade som boning för troll eller jättar, säger Göran Hallberg, arkivchef på Dialekt- och ortnamnsarkivet i Lund, och författare till boken Ortnamn i Blekinge.

Ingen jätte

Men någon jätte eller gränskämpe som givit namn åt klippblocken är det inte fråga om i det här fallet. Namnet Anglestue har sitt ursprung i Angleån, som troligtvis hette så redan på vikingatiden. "Angla" betyder att fiska med drag.

Flera utmärkta gömställen kan i alla fall Anglestue bjuda på.

Bland klippblocken är det lummigt, här växer unga och gamla träd, här ligger träd som vält i någon storm, och syns ormbunkar som hittat ett stort block att växa på som en grön, yvig kalufs.

Tar man sig högst upp på berget går det att se ut över trädtoppar som sträcker sig långt bort. Och här kan man tänka sig bakåt 13 000 år, för så länge sedan är det som isen försvann och blocken hamnade där de ligger i dag.

Grillplats

Nu finns en grillplats arrangerad vid ett av klipprummen. Bland klippblocken går upptrampade stigar, och gångvägen passerar förbi. Inte långt ifrån ligger åkermark och ifrån skogen kan en motorsåg höras.

Allt medan flyttblocken vilar massiva och stilla, med sina djupa håligheter och ytor som ingen solstråle når.

Johanna Rundgren
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.