Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

HD: Hindrande av polisbil var blåljussabotage

Brott • Publicerad 18 juni 2021
Högsta domstolen har avgjort två mål gällande blåljussabotage. Arkivbild.
Högsta domstolen har avgjort två mål gällande blåljussabotage. Arkivbild.Foto: Magnus Andersson/TT

En man som med en lastbil försökte hindra en polisbil under pågående utryckning döms av Högsta domstolen (HD) för två fall av sabotage mot blåljusverksamhet till fyra månaders fängelse, enligt ett pressmeddelande.

Det är ett av två mål som HD prövat utifrån tillämpningen av straffbestämmelserna i lagen om blåljussabotage, som infördes den 1 januari 2020.

Annons

Det andra fallet som prövades rörde en situation där en person som själv var föremål för ett ingripande i samband med en poliskontroll vägrade att följa polisens instruktioner och uppträdde aggressivt.

I det fallet fann HD att det inte fanns förutsättningar att döma för brottet och friade personen.

HD konstaterar att det krävs att en gärning ska ha varit ägnad att "allvarligt försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet" för att den ska bedömas som sabotage mot blåljusverksamhet.

Till exempel stenkastning mot blåljuspersonal eller deras fordon, når regelmässigt upp till den nivån. Straffbarheten beror i andra fall bland annat på vilken typ av verksamhet det är som har angripits eller störts och under vilka omständigheter det har skett.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons