1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bistert i Beaujolais

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2002

Vinodlarna i Beaujolais i Frankrike har fått problem. Efterfrågan faller. Och faller. Vänder trenden inte snart - och ingenting tyder på det - måste man i år förstöra tio miljoner liter, motsvarande 13 miljoner flaskor, av högklassigt vin.

Maurice Large, president för Beaujolais-odlarnas förening, anklagade nyligen kollegorna i Australien och Argentina för illojal konkurrens - och världen i största allmänhet för att inte förstå hur riktigt vin ska smaka. Mindre partiska experter slår istället fast att den minskade efterfrågan på beaujolais visserligen beror på hårdare konkurrens, men också på fransmännen själva. Även om fransmän dricker mer alkohol än invånarna i något annat land, så har konsumtionen sjunkit kraftigt. 1960 drack fransmän och fransyskor i snitt 120 liter vin per år. Nu är man nere i under 60 liter.

Klen tröst att EU betalar för det förstörda vinet. (PM)

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.