Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Billström: Allvarliga brott i Iran

EU behöver tala mer och längre om Iran, manar Tobias Billström (S) efter sitt första EU-möte som utrikesminister.
Sanktionerna mot landet utökas nu efter det hårdföra agerandet mot demonstranter.
EU • Publicerad 14 november 2022
Exiliranier demonstrerar i Oslo mot den senaste tidens våld mot demonstranter i Iran. Arkivfoto.Foto: Javad Parsa/NTB/TT

EU:s medlemsländer beslutade under måndagens utrikesministermöte att lägga till ytterligare 29 personer och tre organisationer eller företag på sin sanktionslista med anledning av våldsamheterna mot de protesterande i Iran.

– De kommer att drabba delar av Revolutionsgardet som ligger bakom detta, berättar Tobias Billström på väg ut från mötet.

Mer i december

Annons

Där inne tryckte han själv på för att göra Iran till en ordinarie punkt när ministrarna träffas nästa gång, i mitten av december.

– Läget är så pass allvarligt när det gäller det här övervåldet mot demonstranter och kränkningar och brotten som begås mot mänskliga rättigheter att vi behöver det här som en särskild punkt på dagordningen. EU måste fortsätta att hålla fokus på detta, fortsätta att se till att de tappra tjejer och kvinnor som är ute på gatorna och slåss för sina rättigheter märker att EU ger dem sitt stöd, säger Billström.

Ingen bytesvara

Varningsord har höjts om att en upptrappad sanktionsstrid riskerar att drabba även det avtal om att hålla Iran borta från kärnvapen som EU gärna vill få ny fart på. De två ämnena behöver dock hållas isär, anser utrikesministern.

– Som flera kollegor, inte minst min tyska utrikesministerkollega, har påpekat på Twitter i dag så är det inte så att människorättsfrågor är en förhandlingsvara eller ett byteskort. De här frågorna kan man diskutera parallellt, men man kan inte byta dem mot varandra. EU måste står upp när mänskliga rättigheter blir kränkta på det sättet som det sker i Iran, säger Tobias Billström i Bryssel.

Fakta: EU-sanktioner mot Iran

Stora protester har under hösten ägt rum i Iran sedan 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i mitten av september, efter att ha gripits av landets moralpolis för att hon inte ansågs bära sin huvudsjal på ett korrekt vis.

Irans hårdföra nedslag mot protesterna har fått EU att i olika omgångar införa sanktioner mot just nu totalt 126 individer och 11 organisationer eller företag i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar här.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström utesluter inte att även andra åtgärder kan tas till framöver.

"Vi får inte vara främmande för att utöka sanktionerna om det skulle krävas, så pass allvarliga är brotten mot mänskliga rättigheter i Iran i dag", säger Billström efter måndagens EU-utrikesministermöte i Bryssel.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons