Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biljätte vinner mot EU-kommissionen

EU • Publicerad 8 november 2022
Fiat-Chrysler – som nu mer ingår i multinationella biljätten Stellantis – får rätt gentemot EU-kommissionen i ett skattemål. Arkivfoto.
Fiat-Chrysler – som nu mer ingår i multinationella biljätten Stellantis – får rätt gentemot EU-kommissionen i ett skattemål. Arkivfoto.Foto: Carlos Osorio/AP/TT

Efter många om och men får Luxemburg och Fiat-Chrysler rätt gentemot EU-kommissionen i en tvist om hur mycket skatt bolaget borde ha betalat.

I ett utslag på tisdagen fastslår EU:s domstol att det var fel att avslå ett tidigare överklagande. I stället anser man att ett kommissionsbeslut från 2015 byggt på en felaktig analys "utan att beakta särskilda bestämmelser".

Annons

Kommissionen ville att Luxemburg skulle kräva in 30 miljoner euro från Fiat-Chrysler, eftersom man ansåg att de förhandsskattebesked som getts av Luxemburg 2012 utgjorde ett otillåtet statsstöd. Både landet och bolaget – som nu är en del av världens femte största bilbolag, Stellantis -- har dock protesterat och får nu rätt mot kommissionen.

Tidigare har även kaffejätten Starbucks vunnit mot EU-kommissionen i ett liknande mål.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons