1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Bilismen som mjölkkossa

Nyheter • Publicerad 12 januari 2007

Det finns en smärtgräns någonstans och den är för länge sedan passerad när det gäller bördor man kan lägga på trafikanterna i det här landet. Ändå är det bilister och mc-åkare man väljer som mjölkkor för att rädda sina allt för generösa vallöften. Den förra regeringen drev igenom höjd bilskatt med motiveringen att man ville värna miljön genom att straffskatta bilar med större miljöpåverkan. Resultatet blev en nettointäkt för statsmakten och syftet är glasklart.

Nu höjer den nya regeringen skatten på drivmedel och tar ut en avgift på trafikförsäkringen i syfte att täcka sjukvårdskostnader som uppstår i trafiken. Ännu ett slag mot trafikanterna och denna gången riktat mot framför allt motorentusiaster som mc-åkare och bilister med en sportbil för sommaren. Eftersom man lägger avgiften på försäkringen istället för bränslet så drabbar den ägare till enstusiastbilar hårdare liksom mc-åkare och den är på intet sätt kopplad till hur mycket som körs. Ännu ett glasklart exempel på finansiering via mjölkkon bilismen.

Hade vi bilister varit som de franska brandmännen, lastbilschaufförerna, bönderna, vinodlarna eller fiskarna hade vi för länge sedan korkat igen städernas in- och ut-farter i våldsamma protestaktioner. Nu lider vi istället och trixar med kortare inregistreringar och längre avregistreringar.

Hur hanterar vi idrottsskadorna och bråken runt matcherna eller de politiska bråken eller krogslagsmålen? Varför är det bara bilismen, som redan har ett skatteuttag högre än kostnaderna, som skall finansiera sin del av sjukvårdskostnaderna?

Även om jag kört mc kan jag inte kalla mig mc-åkare men jag lider med de seriösa mc-åkare som får sitt stora intresse, eller snarare livsstil, hotat av politiska intressen som rider på det faktum att en del mc-åkare leker i trafiken och polisen står handfallna inför detta.

Det skulle inte skada med några erkännanden. Varför inte erkänna att politiker oavsett partifärg gärna mjölkar bilister och väldigt gärna mjölkar mc-åkare för att täcka hålen i sin budget. Varför inte erkänna att det finns en mc-kultur som i korthet går ut på att man gör som man vill. Man pekar finger åt polisen och bryter mot alla lagar samtidigt som man ger politikerna krut att pungslå alla mc-åkare. I den världen är det hjältestatus åt den som kan lägga ut en videosnutt där han kör i 200 km/h förbi en fartkamera samtidigt som han visar finger eller kör på bakhjulet. Polisen blundar eftersom de inte fixar att komma åt det här och Svensson surnar till när han blir omkörd av en ghostrider-supprorter på ett hjul. Det kallas politisk acceptans för ett obekvämt beslut men det drabbar väldigt många oskyldiga.

Varför inte erkänna att vi saknar någon form av samlande trafikantorganisation som kan föra bilisters och mc-åkares talan? Varför inte ställa frågan om det är så att man straffar mc-åkarna så orimligt hårt i ett sista desperat försök att rädda nollvisionen genom att tvinga bort mc-åkarna från vägarna genom politiska beslut som gör det ekonomiskt omöjligt att lagligt åka mc i det här landet.

Stefan Nilsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.