Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Biden: Svårt beslut att skicka klusterbomber

USA har beslutat att förse Ukraina med klusterbomber, meddelar Vita huset – ett beslut som var svårfattat, enligt president Joe Biden.
Ukrainas president tackar för det "välbehövliga" stödpaket.
Ukraina • Publicerad 7 juli 2023
USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att det är "rätt" att skicka klusterbomber till Ukraina.
USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan säger att det är "rätt" att skicka klusterbomber till Ukraina.Foto: Patrick Semansky/AP/TT
Colin Kahl, biträdande försvarsminister, säger att Ukrainas motoffensiv går "lite långsammare än vissa hade hoppats på".
Colin Kahl, biträdande försvarsminister, säger att Ukrainas motoffensiv går "lite långsammare än vissa hade hoppats på".Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Det var på fredagen som USA:s nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan under en presskonferens lät meddela att USA kommer att skicka klusterbomber till Ukraina och att det är "rätt sak att göra".

Den amerikanske presidenten Joe Biden kallar senare beslutet för "svårt".

Annons

– Det var ett väldigt svårt beslut från min sida. Och förresten, jag diskuterade det här med våra allierade. Ukraina har slut på ammunition, säger Biden till CNN efter att Sullivans och Pentagons tillkännagivande.

Även Sullivan betonade att Bidens beslut fattats efter en "enhällig" rekommendation från presidentens nationella säkerhetsgrupp.

"Välbehövligt" stödpaket

Klusterbomberna är en del av ett större militärt stödpaket till Ukraina. Pentagon bekräftar att stödpaketet är värt omkring 800 miljoner dollar.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tackar för det "välbehövliga" stödpaketet.

"Ett lägligt, brett och välbehövligt försvarsstödpaket från USA. Vi är tacksamma mot det amerikanska folket och president Joe Biden för avgörande steg som för Ukraina närmare en seger över fienden, och demokratin till seger över diktatur", skriver han på Twitter.

Vidare skriver han att förstärkningen av Ukrainas försvarskapacitet kommer att ge nya verktyg för Ukraina att ta tillbaka territorium som nu är ockuperade av Ryssland.

Colin Kahl, biträdande försvarsminister, säger att ett skäl för beslutet att skicka klusterbomberna är det akuta läget. Ukraina är mitt uppe i sin motoffensiv som hittills varit svår, säger han, enligt The Guardian.

– Vi vill se till att ukrainarna har tillräckligt med artilleri för att hålla dem kvar i kampen i kontext med den pågående motoffensiven, och för att det går lite långsammare än vissa hade hoppats på.

Leveransen av klusterbomberna kommer att ske inom en tidsram som är "relevant för Ukrainas motoffensiv", enligt Kahl.

Kontroversiellt

Klusterammunition är ett kontroversiellt vapen eftersom bomberna kan orsaka stora skador på civila. USA har länge tvekat att gå Ukrainas önskemål till mötes, men gör nu en omsvängning.

Annons

Sullivan säger att Ukraina har lovat att använda ammunitionen försiktigt.

– Vi inser att klusterammunitionen skapar en risk för civila skador från ammunition som inte exploderat, säger han och fortsätter:

– Det är därför vi har skjutit upp beslutet så länge vi kunnat. Men det finns också en massiv risk för civila skador om ryska soldater och stridsvagnar rullar över ukrainska positioner och tar mer ukrainskt territorium och förtrycker fler ukrainska civila, eftersom Ukraina inte har tillräckligt med artilleri.

Fördöms

Fördömanden mot det amerikanska beslutet har redan börjat trilla in från humanitära organisationer. Enligt webbtidningen The Hill ska det åtminstone handla om 38 organisationer som öppet har fördömt beslutet, däribland Amnesty International.

"USA:s plan att leverera klusterammunition till Ukraina är ett steg tillbaka som undergräver de avsevärda framsteg som gjorts av det internationella samfundet i dess försök att skydda civila från sådana faror", säger den globala organisationens forskare Patrick Wilcken i ett uttalande.

Vidare uppmanar organisationen USA att ompröva beslutet.

Över 120 stater, bland dem Sverige, har skrivit under ett internationellt avtal mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber.

USA, Ryssland och Ukraina har inte skrivit under avtalet.

Fakta: Klusterammunition

Klusterbomber, eller klusterammunition, skjuts från luften eller marken. När de exploderar frigör de många mindre sprängladdningar som sprider ut sig över ett större område.

I likhet med landminor anses klusterbomber utgöra en stor risk för civilbefolkningen, eftersom sprängladdningar kan ligga kvar på marken odetonerade lång tid efter att klusterbomben använts.

Klusterammunition användes första gången under andra världskriget.

Över 120 stater, bland dem Sverige, har skrivit under ett internationellt avtal mot användning, överföring, produktion och lagring av klusterbomber.

Bland de länder som inte har skrivit under återfinns USA, Ryssland, Ukraina, Finland och Grekland.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons