Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden om riksrätt: Fokuserar på annat

USA:s representanthus inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden. På onsdagen kommenterade presidenten för första gången beskedet och sade att han har annat att tänka på.
– Jag fokuserar på de saker som det amerikanska folket vill att jag fokuserar på.
USA • Publicerad 14 september 2023
USA:s president Joe Biden säger i en första kommentar att han har annat att fokusera på än att representanthuset inlett en riksrättsprocess mot honom. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden säger i en första kommentar att han har annat att fokusera på än att representanthuset inlett en riksrättsprocess mot honom. Arkivbild.Foto: Charlie Neibergall/AP/TT

USA:s president Joe Biden kommenterade sent på onsdagen lokal tid att det republikanledda representanthuset inlett en formell riksrättsutredning mot honom rörande maktmissbruk och korruption.

I ett tal på ett demokratiskt insamlingsmöte i Virginia sade Joe Biden att han i stället för att oroa sig för riksrättsutredningen fokuserar han "på de saker som det amerikanska folket vill att jag fokuserar på".

Annons

Det var på tisdagen som respresentanthusets talman, republikanen Kevin McCarthy, meddelade att man inleder en riksrättsprocess mot president Joe Biden.

– Det rör sig om anklagelser om maktmissbruk, obstruktion och korruption, och de motiverar ytterligare utredning av representanthuset, sade McCarthy, i ett anförande utanför sitt kontor i kongressen.

Den "kultur av korruption" som McCarthy nämner rör Bidens son Hunter Biden och handlar främst om olika affärsförbindelser denne hade innan hans far blev USA:s president.

Fakta: Joe Biden

Joe Biden, född 1942 i gruvstaden Scranton i Pennsylvania, är USA:s 46:e president.

Han var Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017. Innan dess var han Delawares senator i 36 år.

Biden är känd som en gränsöverskridande mittenpolitiker. Inför presidentvalet 2020 framhöll han sin erfarenhet, sin breda utrikespolitiska kunskap och sin arbetarbakgrund.

Han är gift med Jill Biden och har två barn i livet. Bidens gripande familjehistoria är välkänd i USA. Hans första hustru omkom 1972 i en bilolycka tillsammans med parets ettåriga dotter. Biden, som en månad tidigare valts till senator, blev då ensamstående pappa till sönerna Beau och Hunter – som också skadades i olyckan. Beau Biden avled i hjärncancer 2015. Tillsammans med Jill Biden har han dottern Ashley Biden.

Joe Biden blev den äldsta tillträdande presidenten i USA:s historia när han vann valet mot Donald Trump 2020.

Bakgrund: Riksrätt i USA

Riksrättsförfarandet finns beskrivet i USA:s grundlag. Representanthuset beslutar om riksrätt medan senaten agerar domstol.

När det gäller presidenten kan denne avsättas av kongressen om han eller hon i riksrätten döms för "förräderi, bestickning eller andra allvarliga brott och förseelser".

Ingen president i USA har blivit avsatt genom riksrätt. Donald Trump (2019–2020, 2021), Bill Clinton (1998) och Andrew Johnson (1868) blev formellt anklagade av representanthuset, men friades av senaten.

Andrew Johnson ställdes inför riksrätt efter att han avsatt USA:s krigsminister vilket vid den tiden var ett brott mot en nyinstiftad lag.

Bill Clinton ställdes inför riksrätt efter den så kallade Lewinsky-affären där han ljugit om sin sexuella relation med Monica Lewinsky som arbetade som assistent i Vita Huset.

I Trumps första riksrättsåtal anklagades han för att ha pressat Ukrainas styre för att uppnå egen politisk vinning.

Donald Trumps riksrättsåtal nummer två rörde "anstiftan till uppror". Det syftade på hans felaktiga påståenden om fusk i 2020 års presidentval och det tal Trump höll kort innan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari 2021.

Trump är den ende i USA som ställts inför riksrätt två gånger och den ende president som ställts inför riksrätt efter det att han lämnat Vita huset.

När det gäller Richard Nixons fall 1974, efter Watergateskandalen, hade riksrättsprocessen inletts men han avgick innan anklagelsepunkterna hann röstas igenom.

Källor: USA:s grundlag, History.com, The New York Times

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons