Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Biden fredar område i Alaska

Den amerikanska regeringen och president Joe Biden har beslutat att ett stort område i Alaska ska fredas från nya olje- och gasprojekt.
Ekonomi • Publicerad 7 september 2023
USA:s president Joe Biden har beslutat att freda ett stort område i Alaska från olje- och gasprojekt. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden har beslutat att freda ett stort område i Alaska från olje- och gasprojekt. Arkivbild.Foto: Susan Walsh/AP/TT

Området har stor betydelse för ursprungsbefolkningen, djurlivet och naturen. Det spänner över 4,3 miljoner hektar och motsvarar 40 procent av ett större område där särskilda regler och villkor gäller för olje- och gasutvinning för att tillstånd ska ges.

"I en tid när klimatkrisen värmer Arktis dubbelt så fort som resten av världen så har vi ett ansvar att skydda denna värdefulla region åt kommande generationer, säger Biden i ett uttalande.

Annons

Biden har tidigare fått skarp kritik, inte minst från miljörörelsen, för att ha gett grönt ljus till ett jätteprojekt i Conoco Phillips regi i området. Det berörs inte av fredningen. Bedömare hävdar att det nu aktuella beskedet är ett sätt att mildra den tidigare kritiken.

Den republikanska senatorn Lisa Murkowksi kritiserar beslutet att freda ett stort område och hävdar att det äventyrar USA:s energiberedskap

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons