1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Biden fördömer Trumps militärhot

Demokraternas blivande presidentkandidat Joe Biden attackerar president Donald Trump efter beskedet om att USA:s militär kan komma att sättas in mot demonstranter runt om i landet.
"Han använder USA:s militär mot det amerikanska folket", twittrar han.
Joe Biden, som väntas bli Demokraternas presidentkandidat, fördömer Trumps hot om att sätta in militären.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Den tidigare vicepresidenten har kritiserats för att ha hållit sig undan alltför mycket under coronakrisen. Nu ser han dock ut att vara redo att kliva fram i rampljuset och riktar skarp kritik mot Trump.

"Han har använt tårgas mot fredliga demonstranter och avfyrade gummiklädda kulor. För en bild", skriver Biden på Twitter och fortsätter:

"För våra barn, för vårt lands själ, måste vi besegra honom."

Rensa gatan

Biden syftar på scenerna som utspelade sig utanför Vita huset i anslutning till Trumps tal till nationen strax efter midnatt svensk tid. Demonstranter som hade samlats för att protestera mot rasism och polisvåld skingrades av polisens tårgas, distraktionsgranater och gummiklädda kulor. Syftet tycks ha varit att rensa gatan på demonstranter inför att presidenten skulle besöka en vandaliserad kyrka tvärsöver gatan från Vita huset. Trump lät sig fotograferas och filmas framför kyrkan med en bibel i handen.

Även New Yorks demokratiske guvernör Andrew Cuomo kritiserar Trump.

"Det presidenten har gjort i dag är att kalla ut militären mot amerikanska medborgare," skriver han på Twitter.

Systematisk rasism

Joe Biden meddelar att han under tisdagsmorgonen lokal tid kommer att hålla ett tal om de oroligheter som pågår i städer över hela USA. Talet kommer att bli hans tredje i ordningen sedan coronavirusets spridning drabbade USA hårt i mitten av mars.

Under måndagen deltog Biden, iförd skyddsmask, i ett möte med afroamerikanska religiösa och politiska ledare. Där sade han att det handlar om systematisk rasism och att han, om han blir president, bland annat inom 100 dagar ska inrätta en översynskommission för polisens arbete.

– Hat bara gömmer sig. Det försvinner inte. Och när man har någon i maktställning som blåser in syre i hatet under stenarna, så kommer det ut.