Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Betydligt lägre inflationsförväntningar

Inflationsförväntningarna faller, visar en enkät gjord av Kantar Prospera på uppdrag av Riksbanken.
Mätningen visar samtidigt att förväntningarna på styrräntan skruvas upp medan synen på kronan blir dystrare.
Ekonomi • Publicerad 15 juni 2023
Riksbankschefen Erik Thedéen kan glädjas åt lägre inflationsförväntningar. Arkivbild
Riksbankschefen Erik Thedéen kan glädjas åt lägre inflationsförväntningar. ArkivbildFoto: Fredrik Sandberg/TT

Marknadens aktörer, inköpschefer på företag och arbetsmarknadens parter räknar nu med en inflation enligt måttet KPIF på 4 procent på ett års sikt jämfört med 4,8 procent vid motsvarande mätning i mars, visar tabellerna från Kantar Prospera.

Förväntningarna på styrräntan går upp

På två år tror de tillfrågade på 2,5 procent (2,7 procent) medan bedömningen på fem år sikt ligger på 2,1 procent (2,2 procent).

Annons

Riksbankens inflationsmål ligger på en KPIF-inflation på 2 procent och mätningen från Kantar Prospera visar att förväntningarna när det gäller styrräntan har skruvats upp sedan marsmätningen.

De tillfrågade räknar nu med en styrränta på i snitt 3,7 procent i sommar, mot 3,4 procent i marsmätningen. På ett års sikt ligger förväntningarna på 3,4 procent, mot tidigare 3,2 procent. Medan tvåårsförväntningarna har stigit till 2,7 procent, upp från 2,6 procent.

Kronan – som börjar närma sig rekordlåga nivåer mot euron igen – ser samtidigt svagare ut nu än i mars, enligt enkäten.

En euro beräknas kosta 11:40 kronor om tre månader. Där låg förväntningarna så sent som i maj på 11:15 kronor på tre månader.

Större typ av enkät

När det gäller dollarn ligger förväntningarna på tre månader på 10:61 kronor, mot tidigare 10:17 kronor.

Kurserna kan jämföras med torsdagens spotpriser på valutamarknaden, där euron kostar 11:63 kronor och dollarn 10:75 kronor.

Kantar Prospera mätningen av förväntningarna på inflationen, räntorna och valutan 31 maj-13 juni. Det var den större typen av enkät som Kantar Prospera gör var tredje månad.

I enkäten ingår företrädare för 207 organisationer: från arbetsmarknaden, inköpsavdelningar på företag och aktörer på penningmarknaden.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons