1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Beslutat: SMS-livräddning till Blekinge

Nu kan du anmäla dig som frivillig SMS-livräddare i Blekinge. Systemet ska öka chansen att starta hjärt- och lungräddning så snabbt som möjligt när ett hjärtstopp sker.
Som frivillig SMS-livräddare får du
Foto: Bo Åkesson

BLT har tidigare berättat om systemet med SMS-livräddning. Det innebär att frivilliga som registrerat sig blir kontaktade samtidigt som ambulans och räddningstjänst när SOS får samtal om misstänkt hjärtstopp.

Meddelande skickas till frivilliga inom 1 800 meters avstånd. De 30 som är närmst ombeds sedan att ta sig till platsen för hjärtstoppet eller till närmaste hjärtstartare. Det är frivilligt att tacka ja eller nej till larmet.

Nu har Region Blekinge tillsammans med kommunerna beslutat att införa tjänsten i länet. Startskottet för tjänsten sker redan under fredagen. Från och med fredagen har man 1 202 frivilliga SMS-livräddare som registrerat sig på appen.

– Vid ett plötsligt hjärtstopp är tiden avgörande. Tjänsten sms-livräddare gör det möjligt att börja hjärt- och lungräddning innan ambulansen är på plats vilket ökar chansen att överleva, säger Gunilla Skoog, hälso- och sjukvårdsstrateg på Region Blekinge i ett pressmeddelande.

Vill du bli frivillig SMS-livräddare laddar du ner appen SMS-livräddare i din telefon. Följ sedan instruktionerna och registrera dig i appen. Du kan läsa mer om tjänsten på smslivraddare.se.

Läs mer

Brott

Pizzeriaägare misstänks för brott

Kan behöva betala avgift på tiotusentals kronor

Sport

OIK värvar från Halmstad

Forward in i truppen – med rötter från Olofström

Bostad

Bostad: Priserna i Blekinge stiger mest i landet

”Sommarens bostadsmarknad blir mer aktiv än vanligt”

Bostäder

Kritik mot att 400 nya bostäder bara blev 170

”Ett politiskt misslyckande”

Karlshamn

Trafik: Olycka – mindre fordon kört omkull

En person fört med ambulans till sjukhuset

Antagningen

Listan komplett: Här är alla som kom in på gymnasiet i Blekinge

Se vem som kom in på vilken linje