Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Besättning på danskt skepp räddade från pirater

Sex sjömän som i mars kidnappades från en dansk oljetanker utanför Västafrikas kust har räddats från Nigeria, enligt rederiet Monjasa.
Nigeria • Publicerad 8 maj 2023
Arkivbild på den danskägda oljetankern Monjasa Reformer, som i slutet av mars attackerades av pirater.
Arkivbild på den danskägda oljetankern Monjasa Reformer, som i slutet av mars attackerades av pirater.Foto: Monjasa/AFP/TT

Det Liberiaflaggade fartyget Monjasa Reformer hade en besättning på 16 man ombord när det attackerades av pirater den 25 mars. Ingen i besättningen var av dansk härkomst. När den 135 meter långa oljetankern hittades av den franska flottan utanför São Tomé och Príncipe en vecka senare uppgav den kvarvarande besättningen att sex av deras kollegor hade kidnappats.

Enligt rederiets vd Anders Østergaard är de räddade "vid relativt god hälsa, givet de svåra omständigheter de befunnit sig under de senaste fem veckorna". De kommer nu att få åka hem till sina respektive hemländer och familjer, enligt ett uttalande.

Annons

Monjasa uppger inte var i Nigeria de befann sig, och inte heller huruvida någon lösensumma betalats ut till kidnapparna.

Pirater har länge attackerat fartyg längs den närmare 600 mil långa farled som sträcker sig från Senegal och längs med Guineabukten till Angola. Nigerianska gäng uppges stå för merparten av attackerna.

Sedan 2021 har piraterna gett sig på skepp allt längre ut på internationellt vatten – och samtidigt utövat alltmer våld.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons