1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Berglund till semi: "Något stort på gång"

Kalle Berglund imponerade i försöken på 1 500 meter och tog sig enkelt vidare till semifinal.
– Jag har känt de två sista veckorna att jag är på väg mot någonting riktigt stort, säger han.
Blekinge • Publicerad 4 oktober 2019
Kalle Berglund imponerade i kvalet på 1500 meter.
Kalle Berglund imponerade i kvalet på 1500 meter.Foto: Jessica Gow/TT

Den svenske 23-åringen tog täten i sitt försöksheat fram till sista varvet där han lyckades behålla en bra position och tryggt ta sig vidare som trea på fina tiden 3.36,19.

– Jag gjorde bra beslut hela vägen och är nöjd med känslan, säger Berglund.

Berglund, som även tog sig vidare från försöken även under VM i London 2017, säger själv att han är i sitt livs form.

– Jag har känt de sista två veckorna att jag är på väg mot någonting riktigt bra och jag tycker att jag har haft en bra mental inställning här i Doha också, säger han och fortsätter:

– Jag var inte ett dugg nervös för jag visste att jag är i min bästa form, jag kan inte göra mer. Det gäller bara att göra ett bra lopp så kommer det räcka långt och det räckte bra i dag. Nu gäller det att göra ett ännu bättre lopp i morgon om man ska ha en chans på finalen.

Formen enligt Berglund är med andra ord bättre än när han i somras krossade det svenska rekordet med en tid på 3.34,89. Som den rutinmänniska han är tränar han ganska lika pass hela tiden och gör hela tiden mätningar på laktat (mjölksyra) och vilopuls.

– Jag har kontroll på allt. Och alla värden har bara varit bättre och bättre.

Även norrmannen Jakob Ingebrigtsen, regerande Europamästare på distansen, tog sig kontrollerat vidare till semifinalen genom att vinna det första heatet.

– Jag kände mig så bra som jag kan känna mig och kanske ännu bättre. Vi har gjort något väldigt rätt de senaste dagarna, säger Ingebrigtsen till NRK.

Norrmannen sprang även 5 000 meter i Doha där han tog sig till final och slutade femma.

Jakobs äldre bror Filip Ingebrigtsen tog sig också vidare som fyra i sitt heat. Men det var inte utan viss dramatik. Etiopiern Teddese Lemi sneddade in framför norrmannen och föll, efter visst gruff mellan de båda löparna. Efter protest får Lemi springa semifinal, trots fallet.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.