Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Belarusisk oppositionspolitiker kvar i häkte

Den belarusiska oppositionspolitikern Maria Kolesnikova ska vara fortsatt häktad tills det att hon ställs inför domstol den 8 november.
Belarus • Publicerad 18 september 2020
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Maria Kolesnikova. Arkivbild.Foto: Sergei Grits/AP/TT

Beslutet har enligt hennes advokat fattats av en domstol i landet, uppger den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Kolesnikova, en av de framträdande oppositionsföreträdarna i Belarus, försvann den 7 september i Minsk och enligt vittnesuppgifter ska hon ha tvingats in i en bil av maskerade män. Kort därefter dök hon upp vid gränsen till Ukraina med andra oppositionella där hon rev sönder sitt pass för att inte bli tvingad att lämna landet.

Annons

Kolesnikova placerades efter detta i häkte och anklagas för ha uppviglat till handlingar i syfte att skada rikets säkerhet. För det riskerar hon upp till fem års fängelse.

På fredagen rapporterade den ryska nyhetsbyrån Interfax att advokaten Maksim Znak inlett en hungerstrejk i fängelset. Znak, advokat och medlem i det samordningsråd som bildats av den belarusiska oppositionen, greps i förra veckan.

Efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, då den mångårige ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt enorma protester i landet och tusentals personer har sedan dess gripits.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons