Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Bekräftat: "Penna" upplockad på Mars

På andra försöket har USA:s robotbil Perseverance lyckats skaffa ett mineralprov på Mars, bekräftar nu Nasa. Stenbiten som borrades fram ur en klippa är avlång, jämförbar i storlek med en penna, och sitter nu i tryggt förvar i en titaniumtub i bilen.
Rymden • Publicerad 8 september 2021
Bild tagen den 1 september, som visar hålet i klippan Perseverance borrat.Foto: Nasa/JPL-Caltech/AP/TT
Kortänden på det pennformade mineralprovet syns i mitten av denna bild som Perseverance skickat från Mars.Foto: Nasa/JPL-Caltech/ASU/AP/TT

Perseverance befinner sig i Jerezokratern på Mars sedan i februari i år. Planen är att den bland annat ska samla på sig mineralprover som senare ska flygas till jorden. Ett första sådant försök gjordes i början av augusti, men trots att borrningen verkade lyckad förblev titaniumtuben tom. Men vid det andra försöket, i förra veckan, fungerade allt som det skulle, bekräftar nu Nasa.

"Det är det första borrprovet som någonsin tagits på en annan planet", jublar myndigheten på roverns egna Twitterkonto.

Annons

Klipporna i kratern har en gång i tiden legat i eller vid en stor sjö, och USA:s rymdstyrelse Nasa hoppas att de ska innehålla spår av gammalt liv.

Preliminär analys av de prover som tas ska göras av Perseverances egna instrument, men mer fullödiga studier måste göras på jorden. Och till det stadiet är det långt – proverna ska tas hem via rymdskepp som ännu inte är färdiga, och som ska åka tur och retur Mars under det kommande årtiondet.

Samtidigt är USA:s rymdmyndigheter under hård budgetpress. Och dylik forskning är inte billig. Perseverance-projektet har en total budget på 2,7 miljarder dollar (drygt 23 miljarder kronor).

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons