Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Behovsbedömning kan banta nota för digital vård

Vård • Publicerad 14 september 2023
Vårdbehovet ska bedömas innan regionerna betalar för digital utomlänsvård, föreslår en utredning. Arkivbild.
Vårdbehovet ska bedömas innan regionerna betalar för digital utomlänsvård, föreslår en utredning. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Regionerna ska inte betala för patienters digitala utomlänsvård utan en bedömning av vårdbehovet, föreslår en utredning som gjorts av Björn Eriksson på uppdrag av den förra regeringen, rapporterar Dagens Nyheter.

Utredningen föreslår att patienterna ska få rätt till digital vård i sin egen region och att de ska betala den egna regionens vårdavgifter när de söker digital vård i ett annat län.

Annons

Fristående vårdappar erbjuder digitala vårdtjänster utanför regionernas avtal. I det nuvarande systemet kan patienter söka vård utan behovsbedömning, till skillnad från fysiska vårdcentraler. Men notan för vården landar ändå hos regionerna – även om de inte beställt den.

Apparna utnyttjar ett kryphål i regelverket som innebär att regionerna tvingats betala via den så kallade utomlänstaxan. Systemet finns för att regionerna ska ersätta varandra när patienter måste söka vård i en annan region.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons