Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Misstänkta för Vetlandamord begärs omhäktade

Åklagaren Adam Rullman vill att de båda kvinnorna som misstänks för en 21-årings död i Vetlanda även häktas för mord och gravfridsbrott.
"Jag kommer begära att båda ska häktas för människorov, mord och gravfridsbrott vid kommande förhandling", uppger han för TT.
Brott • Publicerad 15 november 2022
Blommor och ljus på Stortorget i Vetlanda, vid en minnesplats för den 21-åriga kvinnan som hittades död.
Blommor och ljus på Stortorget i Vetlanda, vid en minnesplats för den 21-åriga kvinnan som hittades död.Foto: Mikael Fritzon/TT

De båda misstänkta kvinnorna greps kort efter den 21-åriga kvinnans försvinnande i mitten av oktober och häktades senare misstänkta för människorov.

Senare delgavs de även misstankar om mord och gravfridsbrott, brottsmisstankar som nu även ingår i kammaråklagare Adam Rullmans framställan om förlängd åtalstid.

Annons

Enligt handlingarna som kommit till Eksjö tingsrätt begärs bara den ena kvinnan omhäktad för såväl mord och gravfridsbrott som för människorov. Även den andra kvinnan kommer dock att begäras häktad för samtliga tre brottsmisstankar, uppger Adam Rullman i ett mejl till TT.

Förhandlingar om förlängd häktning av de två kvinnorna hålls på onsdagen i Eksjö tingsrätt.

Ny förhandling

I handlingarna skriver Adam Rullman att förundersökningen inte hinner bli klar tills den nuvarande häktningstiden går ut på torsdag och att "nödvändiga tekniska undersökningar" inte är klara.

Eftersom åklagaren vill att häktningarna ska omfatta de nytillkomna brotten begär han också en ny häktningsförhandling mot kvinnorna.

Den 21-åriga kvinnan försvann efter en utekväll den 15 oktober och hittades den 2 november död i ett skogsområde.

"Bestämd uppfattning"

De båda misstänkta, som är i 20-årsåldern, anhölls redan den 17 oktober. Efter det att kvinnans kvarlevor hittats utökades dock misstankarna.

Både åklagaren och polisen har hittills varit förtegna om vad de tror har hänt.

– Vi har naturligtvis en uppfattning om det. Men eftersom det utreds genom olika undersökningar kan jag inte med säkerhet säga att det förhåller sig på ena eller andra sättet. Även om vi förstås i utredningen har en ganska bestämd uppfattning om hur det förhåller sig, sade Adam Rullman till TT i förra veckan.

Fakta: Detta har hänt

Lördag 15 oktober: Den 21-åriga kvinnan är på en restaurang i centrala Vetlanda och lämnar den vid midnatt.

Söndag 16 oktober: Vid 02-tiden på natten ringer hon sin pojkvän och vid 04 kopplas hennes telefon upp mot en mobilmast norr om Vetlanda. Grannar säger sig höra smällar från en av de nu misstänkta kvinnornas lägenhet.

Måndag 17 oktober: Två kvinnor i 20-årsåldern tas in till förhör och anhålls sedan skäligen misstänkta för människorov, den lägre misstankegraden.

Torsdag 20 oktober: Misstankarna har stärkts mot kvinnorna, som häktas på sannolika skäl misstänkta för människorov.

Fredag 21 oktober: Den regionala särskilda händelsen och den stora sökinsatsen efter 21-åringen avslutas.

Onsdag 2 november: Polisen hittar 21-åringen död i ett skogsområde sydost om Vetlanda. Tidigare samma dag har de misstänkta kvinnorna omhäktats.

Måndag 7 november: Brottsrubriceringen utökas till att även omfatta mord och gravfridsbrott.

Tisdag 8 november: De båda häktade kvinnorna har delgivits de nya misstankarna och förhörts på nytt. De nekar fortsatt till brott.

Tisdag 15 november: Åklagaren skickar in en framställan om förlängd åtalstid. Den ena kvinnan begärs häktad misstänkt för mord, människorov och gravfridsbrott. Den andra kvinnan kommer också att begäras häktad för samtliga tre brottsmisstankarna.

16 november: Förhandlingar om förlängd häktningstid i Eksjö tingsrätt.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons