Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barn testades i Grekland – familj inlåst

Semester utomlands är ett äventyr som kan bli besvärligt i coronatider. En sexbarnsfamilj från Västergötland sitter i karantän på Kreta, sedan ett av barnen testats positivt för covid-19 på flygplatsen i Grekland.
Coronaviruset • Publicerad 8 september 2020
Det blev inget solande på stranden för en sexbarnsfamilj från Västergötland efter ankomsten till Kreta. Barn under tio år behöver visserligen inte coronatestas före avresan – men familjens barn testades i|stället när man kommit fram. En symtomfri sexåring testades positivt, varpå hela familjen satts i karantän. Arkivbild.
Det blev inget solande på stranden för en sexbarnsfamilj från Västergötland efter ankomsten till Kreta. Barn under tio år behöver visserligen inte coronatestas före avresan – men familjens barn testades i|stället när man kommit fram. En symtomfri sexåring testades positivt, varpå hela familjen satts i karantän. Arkivbild.Foto: Halvard Alvik / NTB Scanpix

Familjen trodde att man gjort allt rätt inför resan. Barn under tio år behövde inte coronatestas före avfärden till Grekland. Så uppfattade man informationen från både Utrikesdepartementet och resebyrån Tui.

Men efter landningen på Kreta blev familjens yngsta barn tagna åt sidan för att testas.

Inga symtom

Annons

Den sexårige sonens test var positivt, och hela familjen sattes i karantän i en lägenhet i två veckor.

– Vi får inte bada, och det är väldigt lång tid mellan matserveringen som sker mellan 12 och 20.30, det är inte barnanpassad mat, och det finns inga leksaker, säger Olivia Schell, som är mamma i familjen, till tidningen GT.

Varken sexåringen eller någon annan i familjen har symtom på covid-19. Olivia Schell ifrågasätter testproceduren, som enligt henne gick väldigt hastigt på flygplatsen.

– Om någon annan får symtom så är det två veckor till som vi måste vara här, tillägger hon.

Testar slumpmässigt

Tui konstaterar att familjen hamnat i en olycklig situation.

– Det är två olika grejer. Dels är det testning inför resa som de grekiska myndigheterna kräver för att svenskar ska få komma in i landet, testet ska vara negativt och då behöver man inte testa någon under tio år. När man väl kommer in i landet är det i Grekland som i de flesta andra länder att det kan bestämmas om slumpmässigt test, säger Adam Györki, presschef på Tui, till GT.

UD:s reseinformation för Grekland uppdateras på tisdagsförmiddagen. I den nya texten står att "grekiska myndigheter förbehåller sig rätten att slumpmässigt testa ALLA resenärer, oavsett ålder".

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons