Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Barn avled av streptokocker: "Extremt ovanligt"

Förra veckan drabbades två pojkar på en förskola i Kristianstad av sepsis orsakad av streptokocker. En av dem har nu avlidit.
"Extremt ovanligt", skriver Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne, i ett mejl till TT.
Vård • Publicerad 18 juli 2023
Ett barn har avlidit i sepsis orsakad av streptokocker. Arkivbild.
Ett barn har avlidit i sepsis orsakad av streptokocker. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det var förra veckan som två bröder i förskoleåldern insjuknade med sepsis (blodförgiftning) orsakad av streptokocker. I dag kom beskedet att en av dem avlidit, skriver Kristianstadsbladet.

"Det som har hänt är allvarligt, men extremt ovanligt. Streptokocker cirkulerar hela tiden i samhället", skriver Eva Melander, smittskyddsläkare på Region Skåne, i ett mejl till TT.

Flera symptom

Annons

Sepsis orsakad av streptokocker är en allvarlig infektion och symptomen är bland annat hög feber, illamående, kräkningar, snabb andning, diarré och blekhet.

Att barnet inte vill äta och dricka tillhör också symptomen.

Om det finns tecken på sepsis, ska föräldrar eller anhöriga söka sjukvård, menar Eva Melander.

Svårt att förbygga

Genom att förskolor hjälper barnen att tvätta händerna, och en generellt god handhygien hos personalen och regelbunden rengöring, kan infektionen delvis förebyggas.

Men förskolor och andra verksamheter kan samtidigt inte "ta bort" risken för att barn eller personal smittas, enligt Eva Melander.

"Det är omöjligt att helt skydda sig mot luftvägsinfektion i förskolan, i familjen och i samhället i stort".

"Oerhört sorgligt"

På den berörda förskolan har både personal och föräldrar fått information om hur smittan ska hanteras, skriver Kristianstadsbladet.

Men Magnus Granholm, skolchef i skolområde Östra, betonar att det inte rör sig om ett utbrott utan om enstaka fall.

– Streptokocker kan ta på olika sätt och är vanligt, men tyvärr blev det en tragisk utgång. Det är oerhört sorgligt när barn går bort. Vi beklagar den tragiska händelsen, säger han till tidningen.

Fakta: Sepsis

Tillståndet sepsis (förr ofta kallat blodförgiftning) uppstår när en svår infektion spridit sig till hela kroppen och immunförsvaret överreagerar och angriper den egna kroppen.

Infektionen behöver inte ursprungligen komma från blodet utan är ofta en följd av till exempel en influensa, halsfluss, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Vid sepsis går immunförsvaret överstyr och släpper ut en mängd ämnen som får blodkärlen att läcka vätska. Blodtrycket faller, vilket inte sällan leder till skador på till exempel njurar, hjärta och lungor. I enstaka fall kan amputation av kroppsdelar bli nödvändig på grund av omfattande vävnadsskador och i värsta fall dör patienten inom några timmar. Sepsis har generellt en dödlighet på 20 procent.

Källa: Sepsisfonden

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons