Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Baltstaterna stoppar rysk gas

Ryska gasleveranser stoppas sedan den 1 april i de baltiska länderna. Det säger Uldis Bariss, vd för det lettiska gaslagringsbolaget Conexus Baltic Grid.
Ekonomi • Publicerad 3 april 2022
Baltstaterna har slutat använda rysk gas. Arkivbild.Foto: Emilio Morenatti/AP/TT

– Om det fortfarande fanns tvivel huruvida det går att lita på leveranser från Ryssland så gör aktuella händelser det tydligt att förtroendet är slut, säger Bariss i lettisk radio.

Han tillade att den baltiska marknaden för närvarande betjänas av gasreserver lagrade under jord i Lettland.

Annons

Beslutet om att stoppa rysk gas kommer efter ryska krav att alla gasleveranser från landet från och med den 1 april ska betalas i ryska rubel.

USA har förbjudit import av rysk olja och gas, men EU – som 2021 fick cirka 40 procent av sina gasleveranser från Ryssland – har fortsatt tillåtit leveranserna.

Litauens president Gitanas Nauseda uppmanade resten av EU att följa det baltiska exemplet.

"Från och med den här månaden – ingen mer rysk gas i Litauen", skriver han på Twitter.

"För flera år sedan fattade mitt land beslut som i dag smärtfritt låter oss bryta energibanden med angriparen. Om vi ​​kan göra det kan resten av Europa också göra det!", fortsätter han.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons