Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fortsatt komponentbrist för Volvo Cars

Komponentbrist fortsätter att ställa till det för nyligen börsnoterade Volvo Cars.
I oktober kom för andra månaden i rad en större nedgång i den globala försäljningen.
Ekonomi • Publicerad 3 november 2021
Volvo Cars har ökat försäljningen under årets första tio månader – men backade i oktober på grund av bland annat komponentbrist. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Efterfrågan är fortsatt stark. Men störningar i produktionen gör att Volvo Cars försäljning ändå bromsat in två månader i rad.

Den globala försäljningen i oktober sjönk med 22,2 procent jämfört med i fjol på grund av att komponentbrist påverkat produktionen, uppger biltillverkaren i ett pressmeddelande.

Annons

Det har drabbat bland annat den kinesiska marknaden, där försäljningen minskade med 34,2 procent. Även i Europa minskade försäljningen (–21,5 procent) på grund av brist på tillgängliga bilar.

I september minskade försäljningen globalt sett med 31,3 procent.

Efterfrågan är dock fortsatt stark och trots två tyngre månader har den globala försäljningen hittills i år gått upp 12,6 procent.

Samtidigt ökar efterfrågan på Volvos elbilar och elhybrider. Företaget har sålt 581 464 bilar till och med oktober, varav mer än var fjärde var delvis eller helt elektrifierad.

Volvo Cars börsnoterades på Stockholmsbörsen i fredags. Aktien rusade uppåt 23 procent under den första dagen, men har backat i inledningen av veckan.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons