Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Babylycka hos Kolmårdens gorillor: "Superkul"

Kolmårdens gorillafamilj har fått ett efterlängtat nytillskott.
Mamma Kiburi och pappa Enzo har fått en unge som är den tredje gorillan att födas i Sverige.
Djur • Publicerad 19 september 2020
Gorillaungen är den tredje gorillan som fötts i Sverige.
Gorillaungen är den tredje gorillan som fötts i Sverige.Foto: Kolmården/TT
Mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom i gång med diandet.
Mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom i gång med diandet.Foto: Kolmården/TT
Enzo blev rikskändis när han som Sveriges första gorillaunge någonsin föddes på Kolmårdens djurpark 2006.
Enzo blev rikskändis när han som Sveriges första gorillaunge någonsin föddes på Kolmårdens djurpark 2006.Foto: Josefina Lundin
Nu har Enzo vuxit upp till en ståtlig silverrygg och själv blivit pappa.
Nu har Enzo vuxit upp till en ståtlig silverrygg och själv blivit pappa.Foto: Josefina Lundin

Gorillahonan Kiburi hade varit dräktig i nästan nio månader när hon lördagen den 12 september födde en liten gorillaunge på djurparken.

– Det känns superkul för Kolmården och våra djurvårdare som tar så bra hand om våra gorillor, säger Linda Berggren, djurchef på Kolmården.

Annons

Att nu en tredje gorilla kommit till världen gör nytillskottet särskilt stort för Sveriges lilla gorillabefolkning, som består av endast fem individer.

– Dels är det viktigt för bevaringen av arten, men det är också extremt viktigt för flocken. Gorillan är en social art som håller sig nära varandra och den måste växa upp i familjegrupper, säger Linda Berggren.

Den senaste tiden har djurvårdarna jobbat i skift för att följa utvecklingen och ta emot den lilla ungen. Födseln beskrivs ha gått lugnt till och mamma Kiburi tog snabbt till sig ungen som kom igång med diandet.

Pappa Enzo en kändis

Den första tiden i ungens liv håller den sig mycket nära sin mamma. Då är det viktigt att djurvårdarna inte inkräktar, berättar Linda Berggren. Än så länge vet hon och kollegorna inte om ungen är en hona eller hane, och därför har den inte getts något namn.

Pappan till gorillaflockens nytillskott väckte själv stor uppmärksamhet när han föddes på Kolmården för 14 år sedan. Enzo var då den första gorillan att födas i Sverige – men hade en tuff start i livet.

Enzo växte nämligen upp tillsammans med djurvårdare och fick bli matad med nappflaska. Att inte vara med flocken under uppväxten kan vara hämmande för gorillan, enligt Linda Berggren.

– Alla djurarter behöver vara med sina artfränder för att lära sig rätt beteende och kunna interagera med dem när de växer upp, säger hon och fortsätter:

– Trots sin svåra uppväxt har han i dag blivit en fantastisk silverrygg. Han har anpassats superbra till att vara med gorillor på heltid, det ser man ännu mer bevis på nu när han faktiskt har fått sin första avkomma.

Liten chans för besökaren

Kolmården håller för närvarande öppet endast på helger och Linda Berggren kan inte garantera besökare att de får se gorillabebisen. Hon betonar vikten av att låta mamma Kiburi få bekanta sig med sin bebis i lugn och ro.

– Det här är en tid då ungen behöver vara med sin mamma och familj och upptäcka världen.

Fakta: Gorillor

Gorillornas naturliga levnadsmiljöer är i de centrala delarna av Afrika. På grund av tjuvjakt och skogsskövling är gorillan i dag en akut hotad art.

Vuxna gorillahannar väger drygt 200 kilo och honorna väger hälften så mycket.

När honorna blir könsmogna vid tio års ålder lämnar de sin födelseflock och ansluter till en annan flock. När en hona väl lyckas hitta en hane som hon vill para sig med stannar hon i den flocken. Honan är dräktigt i åtta månader och två veckor och föder sen en unge som väger ett par kilo. I början är den hjälplös och måste bäras av sin mamma i två till tre år. Den sover i mammans bo tills den fyllt ungefär fyra år.

I Sverige finns fem gorillor – samtliga på Kolmårdens djurpark.

Källa: Kolmården

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons