Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ayatollans befallning i krisens Iran: Rösta

Valmöjligheterna är få och väljarentusiasmen låg i Irans presidentval – där en ultrakonservativ kandidat väntas ta en enkel seger.
Landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, försöker i sista stund trumma upp engagemang.
Iran • Publicerad 18 juni 2021
Anhängare till presidentkandidaten Abdolnaser Hemmati i Teheran. Men någon riktig valfeber råder inte i Iran – där många uppger att de tänker strunta i att rösta.
Anhängare till presidentkandidaten Abdolnaser Hemmati i Teheran. Men någon riktig valfeber råder inte i Iran – där många uppger att de tänker strunta i att rösta.Foto: Vahid Salemi/AP/TT

– Ju förr ni utför denna uppgift och plikt desto bättre, sade den 81-årige Khamenei då han lade sin röst på morgonen.

Vallokalerna hålls öppna ända till midnatt (21.30 svensk tid).

Annons

– Allting som det iranska folket gör under dagen och kvällen, genom att gå till vallokalerna och rösta, tjänar till att bygga deras framtid, fortsatte Khamenei.

De konservativa dominerar när landet väljer ny president under fredagen. Flera av de kandidater som har godkänts av väktarrådet har hoppat av, vilket ytterligare stärker den favorittippade Ebrahim Raisis position.

Få bedömare väntar sig något annat än att den ultrakonservative Raisi, chef för rättsväsendet, tar hem segern och efterträder den avgående presidenten Hassan Rohani. Hans främsta utmanare är den tidigare centralbankschefen Abdolnaser Hemmati, den enda icke-konservativa kandidaten som är kvar.

Förtroendet för regimen är lågt på grund av den ekonomiska krisen – och bristen på alternativ i valet gör att många iranier manar till bojkott.

– Alla vet att Raisi kommer att bli nästa president, så det finns ingen anledning att ha ett val om honom, säger Teheranbon Mohammad Sarabi till NPR.

Resultatet väntas på söndag. Får ingen mer än 50 procent av rösterna hålls en andra omgång mellan de två toppkandidaterna den 25 juni.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons