Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Även mild covid-19 skyddar mot Delta

Även mild covid-19 ger ett gott skydd mot Alfa och Deltavarianten, enligt en ny studie från Danderyds sjukhus. Men vaccination rekommenderas ändå.
Coronaviruset • Publicerad 15 juli 2021
En spruta med Pfizers covid-19-vaccin görs klar för användning. Vaccination rekommenderas fortsatt. Arkivbild.
En spruta med Pfizers covid-19-vaccin görs klar för användning. Vaccination rekommenderas fortsatt. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Danderyds sjukhus i Stockholm tog våren 2020 prover på 2 000 medarbetare och det visade sig att cirka 19 procent av dem hade antikroppar mot sars-cov-2, det virus som orsakar covid-19. Även 100 inlagda covidpatienter fick lämna prover.

När personerna testades ett år senare visade sig att över 80 procent av de medarbetare som hade milda symptom våren 2020 fortfarande hade mätbara antikroppsnivåer. I patientgruppen hade alla mätbara antikroppsnivåer ett år efter infektionen.

Skyddar mot Delta

Annons

Forskarna var också intresserade av antikropparnas förmåga att skydda mot de nya virusvarianterna, och fann att de också binder Alfa- och Delta-varianterna.

"Sammanfattningsvis kan vi säga att vi ser ett generellt gott antikroppssvar ett år efter mild covid-19. Det är betryggande att vi ser att antikropparna binder även dessa mer smittsamma virusvarianter såsom Alfa och Delta", säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för den så kallade Community-studien vid Danderyds sjukhus i ett pressmeddelande.

Alfavarianten av covid-19 är den variant som först upptäcktes i Storbritannien, Delta upptäcktes först i Indien.

Även om resultaten är lovande uppmanar forskarna till fortsatt försiktighet och att alla, även de som haft covid-19, vaccinerar sig.

Vaccination

– Vi ser tydligt att vaccinationen blir en booster av immunförsvaret. Både vaccinen från Astra och Pfizer har svarat väldigt gott på de som haft infektionen, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

Cirka 20 procent av deltagarna i studien som har haft mild covid-19 saknar mätbara nivåer av antikroppar efter ett år.

– Men troligtvis har de ändå ett relativt gott skydd ändå, eftersom det finns andra delar av immunförsvaret som bidrar och samverkar, säger Sebastian Havervall.

Det faktum att alla de som sjukhusvårdats hade mätbara nivåer talar för att mängden mätbara antikroppar efter ett år hänger samman med sjukdomssvårighetsgraden, enligt honom.

480 personer

Ett urval av cirka 480 personer som varit olika mycket sjuka i covid-19 har ingått i studien och har följts med regelbunden provtagning var fjärde månad, vilket gett unik data då man kunnat följa antikroppsförloppet över tid, enligt Sebastian Havervall.

– De blev sjuka ganska tidigt i pandemin så vi kunde också följa dem under den andra vågen av pandemin och vi såg mycket få fall av reinfektion.

Annons

På frågan om man kan smitta andra utan att veta om det, svarar Havervall:

– Man måste vara bärare av viruset för att smitta andra och i vår studie där vi PCR-testade deltagare regelbundet var det mycket ovanligt i gruppen med antikroppar.

Communitystudien fortsätter nu. Nästa provtagning ska ske i augusti eller september då de flesta deltagare troligtvis är vaccinerade. Forskarna kommer då fortsätta med att jämföra immunförsvaret efter naturlig infektion och efter vaccination, samt titta på immunsvaret efter olika typer och kombinationer av vaccin.

Fakta: Deltavarianten

Deltavarianten av covid-19 upptäcktes i Indien i slutet på 2020. Viruset gick till en början under benämningen "den indiska varianten", men enligt Världshälsoorganisationen (WHO) kunde detta vara stigmatiserande varför organisationen i början av juni tog fram namn som bygger på det grekiska alfabetet. Andra varianter är alfa (den brittiska), beta (den sydafrikanska) och gamma (den brasilianska).

Sedan deltaviruset upptäcktes har det också noterats undergrupper, men bara en av dem (B.1.617.2) klassas som virus av särskild betydelse som kan orsaka ökad smittspridning.

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC är deltavarianten mer smittsam än de andra virusvarianterna. Det kan handla om en ökad smittsamhet på mellan 43 och 90 procent.

En brittisk studie visar att barn och unga (mellan fem och 24 år) hade en fem gånger högre förekomst av viruset än personer över 65 år. Personer som var yngre än 50 hade en 2,5 gånger högre risk att smittas än de över 65.

Enligt en skotsk studie publicerad i tidsskriften The Lancet i mitten på juni ger deltavarianten dubbelt så hög risk för att behöva sjukhusvård om man jämför med alfavarianten. Människor med underliggande sjukdomar har också högre risk att bli inlagda på sjukhus till följd av deltavarianten.

Fullt vaccinerade personer, med två doser av vaccin, beräknas ha ett gott skydd mot deltavarianten.

Däremot visar en brittisk studie att Astra Zenecas vaccin och vaccinet från Pfizer/BioNTech bara ger en begränsad effekt efter första dosen. Pfizers möjlighet att neutralisera deltavarianten avtog väsentligt mellan fyra och tio veckor efter första dosen. Efter tio veckor var effekten nästan borta. Det är därför avgörande att ta den andra dosen inom ett så kort intervall som möjligt.

Immuniteten hos personer som haft den ursprungliga virusvarianten från Wuhan är enligt en studie nästan tre gånger mindre effektiv mot deltavarianten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons