Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Avbokning viktigt när semestern ska bokas

I takt med att smittläget förbättras vågar fler resa igen. Men det finns några saker att vara uppmärksam på när du bokar. Framför allt hur du kan avboka.
Resor • Publicerad 11 juli 2021
Kolla hur du avbokar innan du bokar stugan. Arkivbild.Foto: Henrik Holmberg / TT

Karolin Kühn är resejurist på Konsumentverket och säger att det är främst tre saker man ska tänka på när man bokar semesterresan. Den första är hur man avbokar.

– Det är viktigt att ta reda på vad som gäller. Är det fri avbokning eller ska man betala en extra avgift för att kunna avboka? Och när kan man avboka? Måste det göras 30 dagar innan eller i sista minuten?

Annons

Nästa sak att hålla koll på är vem man bokar med, inte alltid det lättaste när många bokningar sker via jämförelsesajter.

– Det finns en uppsjö olika och det är inte alltid uppenbart om det är en privatperson eller ett företag.

Om du behöver avboka eller inte fått det du betalt för är det viktigt att veta vem du ska vända dig till. Även om bokningen skett via en förmedlare är det normalt sett den som faktiskt hyr ut till exempel en stuga som är din huvudsakliga avtalspart.

Det är också viktigt att vara uppmärksam på hur man betalar. Det allra bästa är att betala med kort.

– Då har man ett extra skydd i och med att avbeställningsskydd och kortreklamation som följer med kortet. Och har du betalt med kreditkort har du rätt att få pengarna tillbaka om du inte får det du betalar för.

När det gäller utlandsresor tycker Karolin Kühn att man kan överväga att boka en paketresa för att få ett bättre skydd och att kolla med landets ambassad vad som gäller för inresa och när man är på plats.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons