Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första virusdödsfallet i Australien i år

Årets första coviddödsfall och en ny högstasiffra för antalet smittade, gör att Sydney inte lär öppnas upp på fredag som tänkt.
Australien • Publicerad 11 juli 2021
New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens i juni.
New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens i juni.Foto: Dean Lewins/AAP/AP/TT

Australien har rapporterat sitt första dödsfall till följd av covid-19 i år. Den avlidna, en kvinna i 90-årsåldern, dog på ett sjukhus i Sydney på lördagen.

Trots stora nedstängningar i staden rapporterades 77 nya smittofall i Sydney på söndagen, 27 fler än på lördagen, som redan det var den högsta dygnssiffran hittills för 2021.

Annons

– Och jag blir chockad om vi har färre än 100 nya fall i morgon, säger delstaten New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian på en presskonferens.

Det pågående utbrottet har nu kommit upp i 566 fall och de nya, för landet mycket höga, siffrorna innebär med största sannolikhet att femmiljonersstaden kommer att få fortsätta leva i en lockdown även efter det nu utsatta slutdatumet 16 juli.

– Sett till var vi befinner oss i dag och att nedstängningen skulle ha lyfts på fredag kan alla inse att det är högst osannolikt att det kommer att ske med de siffror vi ser nu, säger Berejiklian.

Restriktionerna innebär att invånarna bara får lämna sina hem för att söka vård, vaccinera sig, motionera – men högst i grupper om två och aldrig längre bort än en mil från hemmet – och handla nödvändiga varor. Bara en person från hushållet får dock lämna bostaden för att handla och det får bara ske en gång om dagen.

Australien med 25 miljoner invånare har hittills registrerat knappt 31 000 bekräftade fall av covid-19. Drygt 900 personer har avlidit med sjukdomen.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons