Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aung San Suu Kyi petas från nätverk i EU

EU • Publicerad 10 september 2020
Sacharovpristagaren Aung San Suu Kyi är numer civil regeringschef, med titeln statskansler, i Myanmar (Burma). Arkivfoto.
Sacharovpristagaren Aung San Suu Kyi är numer civil regeringschef, med titeln statskansler, i Myanmar (Burma). Arkivfoto.Foto: Aung Shine Oo/AP/TT

Burmesiska Aung San Suu Kyi stängs tills vidare av från EU-parlamentets nätverk för tidigare Sacharov-pristagare.

Torsdagens beslut från talmanskonferensen sker "som svar på hennes oförmåga att agera och hennes accepterande av de pågående brotten mot rohingyer i Myanmar", meddelas från parlamentet.

Annons

Som hyllad demokratiaktivist prisades Aung San Suu Kyi med Sacharov-priset för tankefrihet år 1990. På senare år har hon dock kraftigt ifrågasatts på grund av sin nuvarande roll i landets statsledning.

Sacharov-priset är EU:s tyngsta utmärkelse och utdelas årligen av parlamentets gruppledare. I fjol gick priset till den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov, som länge satt fängslad i Ryssland, anklagad för att förberett terrordåd. I år är i sin tur den belarusiska oppositionen storfavorit. Vilka som nomineras och slutligen får priset avgörs senare under hösten.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons