Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Återhämtning för flyget mattades av

Närmare 1,5 miljoner personer flög via statliga Swedavias tio flygplatser i augusti. Det var den högsta siffran sedan pandemins början, men resandet är ännu 60 procent lägre än vad det var samma månad 2019.
Ekonomi • Publicerad 7 september 2021
Swedavia, som driver tio av Sveriges större flygplatser, konstaterar att resandet ännu ligger kvar på nivå som är 60 procent lägre än före pandemin. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt bolagets statistik för månaden har återhämtningen fortsatt men den ser ut att mattas av något. I augusti var det många som semesterreste samt besökte släkt och vänner.

"När vi summerar sommarresandet är vi dock långt ifrån ett normalläge. Under augusti månad saknades fortsatt 6 av 10 resenärer vid våra flygplatser jämfört med före pandemin", säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Annons

Han säger att det finns ljuspunkter men att det ännu rådet stor osäkerhet om vilket håll utvecklingen tar vägen. Det beror inte minst på vad som händer med pandemin men också hur de så viktiga affärsresenärerna agerar – om de börjar resa igen eller inte.

I augusti var över en miljon av de som reste utrikesresenärer och 420 000 inrikesresenärer. Utrikesresandet var 61 procent lägre än i augusti 2019 och inrikesresandet 57 procent lägre.

Men det var mer än dubbelt så högt, 130 procent högre, jämfört med augusti förra året.

Flygresandet vid Swedavias tio flygplatser har sammanlagt minskat med nära 49 miljoner resenärer sedan pandemins start, enligt bolaget.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons