Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtalas för mordförsök på sina barn

En 50-årig man har åtalats vid Lycksele tingsrätt misstänkt för att ha försökt mörda två av sina barn och sin egen mor.
Han misstänks även ha hotat en man som larmade polisen med en yxa.
Brott • Publicerad 9 december 2021
Polisens avspärrningar vid bostaden i Lycksele kommun där en 50-årig man misstänks för att ha försökt döda två av sina egna barn och sin egen mamma. Arkivbild.Foto: Erik Abel/TT

Det var den 18 oktober i år som mannen i sin bostad i Lycksele kommun enligt åtalet försökte döda sina två små barn och sin egen mor genom trubbigt våld mot deras huvuden. Mannen ska även ha attackerat det yngre barnet med kniv.

De tre offren fick alla livshotande skador.

Annons

Mannen greps och anhölls samma dag och har suttit häktad sedan den 20 oktober. I förhör har han vidgått händelseförloppet men inte sagt om han erkänner eller förnekar brott.

Psykisk störning

Under häktningstiden har den nu åtalade mannen genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

– Man har bedömt att han har genomfört gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning och att han även under tiden för undersökningen har en allvarlig psykisk störning, säger Andreas Nyberg, som är åklagare i målet.

Han säger att det finns omständigheter i målet som är försvårande.

– Den misstänkte har avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fick. Hans avsikt var att döda de tre målsägande. Han har visat stor hänsynslöshet och utnyttjat offrens, framför allt barnens, skyddslösa ställning och svårigheter att värja sig, säger Andreas Nyberg.

TT: Har offren återhämtat sig efter attacken?

– Det jag har fått berättat för mig är att de har fått lämna sjukhuset. Men det jag vet med säkerhet är att vi har kunnat hålla förhör med dem.

Hotad med yxa

Mannen åtalas också för grovt olaga hot mot en man i 65-årsåldern som var den som först kom till bostaden efter att brotten begåtts och också var den som larmade polisen.

– Det äldre barnet lyckades fly från bostaden trots att han var svårt skadad, säger Andreas Nyberg.

Barnet uppmärksammades av den 65-årige mannen som tog honom hem till sig. Han åkte sedan till den misstänktes bostad för att se vad som hade hänt.

Annons

– Han möttes då av den misstänkte mannen som hade en yxa i handen och uttalade hot, säger Andreas Nyberg.

Datum för förhandlingen vid Lycksele tingsrätt är den 20 och 21 december.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons