Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Åtal för barnövergrepp inom Jehovas vittnen

En åtalsjury som utreder sexövergrepp mot barn inom kyrkan Jehovas vittnen i USA-delstaten Pennsylvania har åtalat ytterligare fem personer. Sammanlagt har 14 misstänkta delgivits misstankar.
USA • Publicerad 7 juli 2023
Pennsylvanias delstatsåklagare Michelle Henry vid fredagens presskonferens om den barnsexhärva som rullas upp inom rörelsen Jehovas vittnen.
Pennsylvanias delstatsåklagare Michelle Henry vid fredagens presskonferens om den barnsexhärva som rullas upp inom rörelsen Jehovas vittnen.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Misstankarna rör våldtäkt eller andra övergrepp på barn ner till fyra års ålder.

Delstatsåklagaren Michelle Henry säger på en pressträff på fredagen att även om brotten skedde för åratal sedan, i vissa fall decennier bakåt i tiden, så lever offrens trauman kvar.

Annons

Hon kommenterar inte hur kyrkan hanterat klagomålen från drabbade, men säger att utredningen fortsätter.

Inte rapporterats

Kritiker anklagar ledare inom Jehovas vittnen för att ha hanterat övergrepp mot barn som en synd snarare än ett brott. Vittnesmål har dokumenterats internt men inte rapporterats till myndigheterna. Enligt kritikerna har kyrkan ofta krävt vittnesmål från andra som stöder anklagelserna, ett krav som kan vara omöjligt att uppfylla eftersom förövare ofta isolerar sina offer.

Juryn i Harrisburg inledde sitt arbete sedan en distriktsåklagare föreslagit att delstaten skulle göra en bred översyn av förhållandena. Sedan dess har dussintals människor vittnat bakom stängda dörrar.

Våldtogs minst 50 gånger

Bland de fall som presenterades på fredagen finns en kvinna som berättar att hon våldtogs minst 50 gånger när hon var mellan sju och tolv år gammal. Gärningsmannen var 18 när övergreppen började. Enligt Michelle Henry har gärningsmännen fått kontakt med barnen via kyrkan, ibland genom att barnens föräldrar släppt in dem i sina hem.

Fyra av dem som nu åtalats sitter frihetsberövade och den femte eftersöks. En av de nio som tidigare delgivits misstankar tog sitt liv innan han greps.

Jehovas vittnen är en religiös rörelse som bildades i USA för mer än 100 år sedan. Den har i dag 8,7 miljoner medlemmar världen över.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons