Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Astrid Lindgrens värld ansöker om skadestånd

Först fick man rätt mot Polismyndigheten i förvaltningsrätten. Nu ansöker Astrid Lindgrens värld om skadestånd på 52 miljoner.
I dag lämnas ansökan in hos Justitiekanslern (JK).
Ekonomi • Publicerad 7 april 2022
Astrid Lindgrens värld anordnar en rad olika föreställningar inne i temaparken, bland annat Madicken. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är en noggrann och ärlig uträkning utifrån om vi hade kunnat ha öppet men med begränsning när det gäller antalet besökare, säger vd:n Joacim Johansson till TT.

Bakgrunden är pandemisommaren 2020. Det var då Astrid Lindgrens värld skulle fira Pippi Långstrumps 75-årsjubileum med en storsatsning på temaparken. Mellan det kom pandemin och verksamheten fick efter bara ett dagar i stället helt stänga ned. Detta då Polismyndigheten ansåg att verksamheten med flera olika föreställningar samtidigt kolliderade med förordningen om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Fick rätt i domstol

Annons

En överklagan till förvaltningsrätten gav dock Astrid Lindgrens värld rätt gentemot Polismyndigheten och nu går man alltså vidare till JK. I sitt yrkande skriver Astrid Lindgrens värld att "Polismyndigheten har genom fel och försummelse vid myndighetsutövning åsamkat den rena förmögenhetsskada för vilken ersättning begärs".

– Polisen gjorde en tolkning som förvaltningsrätten underkände fullständigt. Skulle JK anse att det här inte är skadeståndspliktigt får vi i så fall gå vidare till allmän domstol, säger Joacim Johansson.

TT: Hur bedömer du och ert ombud chansen till att få rätt i frågan?

– Vårt ombud bedömer att Polismyndigheten har gjort ett uppenbart fel och att det absolut är skadeståndsgrundande. Felet har också slagits fast av förvaltningsrätten. Så vi har goda förhoppningar om att JK delar vår bedömning, säger Joacim Johansson.

TT: Är du beredd i dagsläget att gå vidare till ytterligare instans?

– Som vi resonerat internt så ser vi framför oss att gå vidare. Det är viktigt för oss att stå upp för att myndigheter faktiskt inte får utöva sin makt felaktigt.

Tror på sommarsäsongen

Ansökan lämnas in samtidigt som Astrid Lindgrens värld nu för fullt förbereder sig inför sommarsäsongen 2022. Förra året gjorde man en vinst på 29 miljoner medan omsättningen låg på 221 miljoner kronor.

Inför sommaren är Joacim Johansson positiv och tror på en starkare utveckling än förra pandemin beroende på flera orsaker.

– Detta utifrån att vi tittar på biljettförsäljning och den generella efterfrågan på boende här i Vimmerby. Trenden att semestra på hemmaplan lever kvar.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons