Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Aspartam klassas som "möjlig cancerogen"

Sötningsmedlet aspartam, som bland annat används i lightläsk och tuggummi, klassas som "möjligen cancerframkallande" för människor, efter en ny studie från Världshälsoorganisationen WHO.
Det leder dock inte till någon ändring av råden till konsumenterna.
Hälsa • Publicerad 14 juli 2023
WHO har släppt en ny studie om sötningsmedlet aspartam. Arkivbild.
WHO har släppt en ny studie om sötningsmedlet aspartam. Arkivbild.Foto: Erik Johansen/NTB Scanpix/TT

WHO:s organ för cancerforskning, IARC, har i en studie granskat hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam och klassar det nu som "möjligen cancerframkallande" för människor, enligt ett pressmeddelande.

Enligt WHO finns en "begränsad bevisning" för att ämnet är cancerogent, specifikt gäller det för hepatocellulärt karcinom, en typ av levercancer. Det finns också begränsade bevis angående cancer hos försöksdjur.

Annons

Organisationen betonar dock att riktlinjerna för det maximala acceptabla dagliga intaget för konsumenter inte kommer att ändras, samt att ytterligare forskning om ämnet behövs.

– Vi råder inte företag att dra tillbaka produkter och vi råder inte heller konsumenter att sluta konsumera det helt och hållet. Vi råder bara till lite måttlighet, säger WHO:s närings- och livsmedelssäkerhetschef Francesco Branca, enligt AFP.

Lägsta klassningen

IARC placerar aspartam i klass 2B, enligt WHO-organets cancerklassificering. I 2B-kategorin återfinns bland annat ämnen som extrakt av aloe vera och koffeinsyra som finns i te och kaffe.

– Allmänheten bör inte vara orolig för risken för cancer i samband med ett ämne klassat som grupp 2B, säger Paul Pharoah, professor i cancerepidemiologi vid Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, till AFP.

En andra expertgrupp, JECFA som bedömer livsmedelstillsatser, har granskat samma forskningsunderlag och anser fortfarande att sötningsmedlet är säkert i begränsade mängder.

Ingen ändring

JECFA drar slutsatsen att den data som utvärderats i studien inte ger tillräckligt övertygande bevis för att ändra det tidigare fastställda acceptabla dagliga intaget av aspartam på 0-40 milligram per kilo kroppsvikt.

Om en vuxen person som väger 70 kilo dricker sockerfri läsk, där en burk vanligen innehåller 200 eller 300 milligram aspartam, skulle personen behöva konsumera mer än 9 till 14 burkar per dag för att överskrida de riktlinjerna, enligt AFP.

Aspartam är ett konstgjort sötningsmedel som använts i en rad livsmedel och drycker sedan 1980-talet, bland annat i lightläsk, tuggummin och glass.

Fakta: Aspartam

Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror.

Det togs fram 1965 och introducerades på den svenska marknaden i början av 1980-talet.

Eftersom det är 100-200 gånger sötare än vanligt socker behöver endast mycket små mängder för att uppnå sötningseffekt.

Aspartam får bland annat användas till desserter, glass, konfektyrer, frukt- och grönsaksberedningar, frukostflingor med högt fiberinnehåll, sylt, marmelad, gelé, läsk, vissa soppor, såser, kosttillskott, bordssötningsmedel och som smakförstärkare i tuggummi.

WHO har fastställt det acceptabla dagliga intaget (ADI-värdet) till 40 milligram per kilo kroppsvikt och dag. Det innebär att en person som väger 60 kg kan konsumera 2,4 gram aspartam per dag utan hälsorisk.

Källa: Livsmedelsverket

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons