Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Asiatiska IT-bjässar överväger Mexikofabriker

Flera asiatiska IT-bjässar, som Taipei-baserade Foxconn och Pegatron, överväger att satsa på nya stora fabriksanläggningar i Mexiko, rapporterar Reuters med hänvisning till källor med insyn i utvecklingen.
Handelskriget mellan USA och Kina och en anpassning av industriella värdekedjor i coronakrisens spår anges som motiv.
Ekonomi • Publicerad 24 augusti 2020
Taipei-baserade Foxconn, med ordförande Terry Gou, är en stor underleverantör till amerikanska Apple och går även under namnet Hon Hai Precision Industry. Arkivbild
Taipei-baserade Foxconn, med ordförande Terry Gou, är en stor underleverantör till amerikanska Apple och går även under namnet Hon Hai Precision Industry. ArkivbildFoto: Chiang Ying-ying AP/TT

Satsningarna kan komma att uppgå till mångmiljardbelopp och blir välkomna investeringar för Mexiko, som befinner sig i den värsta recessionen sedan 1930-talets stora depression efter utbrottet av covid-19-pandemin.

Fem fabriker i Mexiko

Foxconn och Pegatron är stora underleverantörer inom mobilindustrin, med amerikanska Apple som en av de största kunderna.

Annons

Enligt två av Reuters källor överväger Foxconn bland annat att etablera en fabrik i Mexiko för tillverkning av Apples storsäljare Iphone. Men Apples talesperson Josh Rosenstock vill inte kommentera uppgifterna.

Foxconn har redan fem fabriker i Mexiko, där det bland annat tillverkas tv-apparater och servrar.

Tidigare i sommar rapporterade Reuters att Foxconn planerar att investera upp till en miljard dollar i befintliga anläggningar i Indien, där man redan i dag monterar ihop Iphone-telefoner.

Skulle ge 13 000 jobb i Wisconsin

Kinesiska Luxshare Precision Industri är en annan i den asiatiska IT-sektorn som överväger fabriksbyggen i Mexiko, enligt två av Reuters källor.

För tre år sedan hävdade USA:s president Donald Trump att just Foxconn skulle bygga en fabrik i delstaten Wisconsin för tio miljarder dollar, som skulle sysselsätta 13 000 personer. Denna plan har dock urvattnats sedan dess och i april uppgav Foxconn att det lutar åt att det slutar med ett begränsat samarbete med Medtronic i stället.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons