Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Artificiell intelligens splittrar svenskarna

En positiv kraft för samhällsutveckling, men samtidigt en läskig integritetskränkande framtid – svenskarnas åsikter om artificiell intelligens (AI) går isär enligt två nya rapporter.
Tech • Publicerad 3 december 2021
Intelligenta robotar är en vanligt förekommande bild av artificiell intelligens. Arkivbild.Foto: Michael Reichel/AP/TT

Enligt undersökningen "Svenska folket och AI" som genomförts av företaget Insight intelligence tillsammans med Hemsö, Tietoevry, Stockholms stad och Integritetsskyddsmyndigheten svarar en majoritet att de är positiva till hur AI påverkar dem som privatperson.

– Jag tror att fler blivit medvetna om vad AI är. Det talas mer om det generellt. Hela den dystopiska bilden som omgett AI, med robotar som tar över världen, börjar bli lite mer nyanserad. Fler börjar förstå att det används ofta och i vanliga tjänster, säger Lukas O Berg, vd på Insight intelligence.

"Teknikaltruism"

Annons

Samtidigt är det enligt undersökningen tydligt att svenskarnas åsikter kring AI lutar åt ena hållet när det gäller den egna personen och åt ett annat håll om frågan gäller samhället i stort. 42 procent tror att AI gör samhället mer jämställt, med 28 procent tror samhället blir mindre jämställd med hjälp av AI. 62 procent är positiva till att AI kan lösa problem som människor inte kan, men 46 procent är oroliga över den egna integriteten i användandet av tekniken.

– Det finns en slags teknikaltruism. När det kommer till AI ser man gärna att det gynnar samhället i stort. Sedan har vi närhetsprincipen, ju mer tekniken påverkar dig som person desto mer närgånget upplevs det. Framsteg inom forskning exempelvis är inte lika hotfullt.

"Hälsosamt skeptisk"

Den splittrade inställningen till en ny och kraftfull teknisk standard bekräftas av en undersökning från marknadsföringsföretaget Yougov. I en internationell studie med 19 000 intervjuer visar den svenska delen att "skeptisk" är den vanligaste svenska attityden till AI. Men 19 procent av svenskarna väljer "acceptans", och 17 procent "optimism".

Enligt Lukas O Berg pekar det på en i hög utsträckning svensk attityd:

– Svenskarna är väldigt teknikpositiva internationellt sett. Det finns andra undersökningar som visar på att Sverige är det landet i väst som har mest positiv syn på AI. Men det är villkorat av att den personliga integriteten inte kränks. Man är hälsosamt skeptisk skulle jag säga. Man öppnar inte sina armar helt.

I undersökningen "Svenska folket och AI" framgår att nära hälften av svenskarna, 48 procent, tror att AI kommer leda till att jobb försvinner i framtiden. Samtidigt vill en av fem att arbetsmarknaden ska använda sig mer av AI.

– Båda alternativen är sanna. Det kommer skapas nya jobb men vissa kommer försvinna. Det finns många sektorer som är möjliga att automatisera. Det är en process vi inte får göra över en natt, säger Lukas O Berg.

Fakta: Detta är AI

Tanken med artificiell intelligens, förkortat AI, är att på konstgjord väg efterlikna hjärnans förmåga att inhämta kunskap, dra slutsatser, planera, lösa problem eller att tolka resultat.

Forskningsområdet fick sitt namn under 1950-talet och har inslag av matematik, informationsteknik, filosofi, lingvistik, psykologi, kognitionsvetenskap och hjärnforskning. Verktygen är oftast algoritmer av olika slag, där en algoritm kan beskrivas som en systematisk procedur som i ett antal steg anger hur ett visst problem ska beräknas eller analyseras.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons