Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arriva stoppar kroppskameror efter dom mot SL

Trafik • Publicerad 4 juli 2021
Pågatågen drivs av trafikbolaget Arriva. Arkivbild.
Pågatågen drivs av trafikbolaget Arriva. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Storstockholms Lokaltrafik (SL) får böta 16 miljoner kronor efter ha använt kroppskameror vid biljettkontroller.

Nu stoppar trafikbolaget Arriva omedelbart användandet av kroppskameror hos sina tågvärdar i den skånska lokaltrafiken, uppger P4 Malmöhus.

Annons

Kroppsburna kameror ska bland annat förebygga hotfulla situationer och dokumentera händelser men Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) anser att det bryter mot dataskyddsförordningen.

"Den här tekniken med kontinuerlig inspelning innebär i praktiken att en stor mängd resenärer riskerar att övervakas med bild- och ljudinspelning", konstaterade Jeanette Bladh Gustafson, jurist vid IMY:s kameragrupp, i en kommentar kring beslutet om SL.

Arriva väljer nu alltså att stämma i bäcken.

– Vi ska titta om våra kameror har inneburit ett lagbrott, och det är därför vi stoppar användningen med en gång, säger Kenny Bungss, trygghetschef vid Arriva, till P4 Malmöhus.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons