Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetslösheten lägre i halva landet

I hälften av Sveriges län är arbetslösheten nu lägre än innan coronakrisen bröt ut, visar en rapport från Nordea.
Arbetsmarknad • Publicerad 15 september 2021
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, har studerat utvecklingen i Sveriges regioner. Arkivbild.
Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, har studerat utvecklingen i Sveriges regioner. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Regioner som Norrlandslänen och Småland med mycket varuexport till utlandet har klarat pandemin bäst, medan Stockholmsregionen står för större delen av sysselsättningsraset liksom ökningen av långtidsarbetslösheten, enligt Nordeastudien.

Nu väntas arbetsmarknaden ta ordentlig fart i Stockholm och andra hårt drabbade storstäder vilket kommer att pressa arbetslösheten i hela riket. De pressade tjänstenäringarna med krogar, caféer och liknande fungerar ofta som instegsjobb.

Annons

"Det talar för att även långtidsarbetslösheten kan sjunka i takt med att krisbranscherna är på väg tillbaka", skriver Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, i en kommentar.

I slutet av 2021 väntas alla regioner i Sverige ha passerat förkrisnivå för både BNP och sysselsättning, enligt banken.

"Alla regioner har lagt krisen bakom sig och optimismen är på rekordnivåer", skriver Spector.

Länen som har lägre arbetslöshet nu jämfört med februari 2020 är samtliga Norrlandslänen, Blekinge och Skåne samt länen i och omkring Småland. Störst ökning av arbetslöshet noterar Stockholm och Uppsala län.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons