Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Arbetslöshet under förpandemisk nivå

Arbetslösheten sjunker stadigt och ligger nu lägre än innan pandemin, visar Arbetsförmedlingens månadssiffror.
Arbete • Publicerad 14 december 2021
Kön minskar något. Arkivbild.
Kön minskar något. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson / TT

I slutet av november var 370 000, 7,2 procent av arbetskraften, inskrivna som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar. Det är 7 000 färre än för en månad sedan och 81 000 färre än november i fjol. Det är till och med lägre än de 377 000 som var arbetslösa i slutet av februari 2020, det vill säga innan coronakrisen slog till med full kraft.

Men det är inte direkt de långtidsarbetslösa som kommer i första hand när jobben växer till, även om antalet som stått utan jobb över tolv månader minskat sakta i fyra månader i rad.

Annons

I slutet av november var 181 000 långtidsarbetslösa, 8 000 fler på ett år. Över hälften av dessa är födda i ett land utanför Europa.

Positivt för arbetsmarknaden är att varseltalen ligger kvar på en historiskt förhållandevis låg nivå, 1 900 personer under november. Det finns också betydligt fler lediga jobb att söka via Arbetsförmedlingen, 140 000, jämfört med 79 000 för ett år sedan, även om Arbetsförmedlingen pekar på att den statistiken ska tolkas med viss försiktighet.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons