1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Arbetslöshet hos unga ökar - men inte i Blekinge

Arbetslösheten hos unga ökar i stora delar av landet. I Blekinge har den dock minskat under september 2019.
Blekinge • Publicerad 14 oktober 2019
Arbetslösheten fortsätter öka.
Arbetslösheten fortsätter öka.Foto: Jessica Gow/TT

För första gången sedan 2013 har arbetslösheten hos unga ökat i Sverige. Det visar en ny rapport från arbetsförmedlingen.

I Blekinge fortsätter trenden dock neråt. Fler unga hade jobb i September 2019 jämfört med samma period förra året. I cirka hälften av alla Sveriges kommuner har arbetslösheten hos unga ökat, i resten har de minskat. Störst är arbetslösheten hos unga i Gävleborgs län, där den ligger på 14,3 procent.

– Att ungdomsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin. Ungdomar har oftare osäkrare anställningsformer vilket gör att de kan påverkas i ett tidigt skede när konjunkturen mattas av, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Fler unga män än unga kvinnor är arbetslösa. I slutet av september var 10,6 procent av alla unga män arbetslösa i Sverige, för unga kvinnor är siffran 7,4 procent.

– Kvinnor tar i högre utsträckning gymnasieexamen än män. Vi vet att gymnasieutbildningen är en vattendelare på arbetsmarknaden. Därför är det viktigt att motivera unga till studier, och särskilt i tider då konjunkturen mattas av, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Generellt fortsätter dock arbetslösheten öka i Blekinge. 9,3 procent var inskrivna som arbetslösa i Blekinge i september.

FAKTARUTA

Arbetslöshet i Blekinge

• 9,3 procent var inskrivna som arbetslösa (9,2).* Sammanlagt 7115 personer (6936).

• 14,1 procent av ungdomarna 18-24 år var inskrivna som arbetslösa (15).* Sammanlagt 1191 personer (1267).

• 3268 personer var öppet arbetslösa (3082).

• 3847 deltog i program med aktivitetsstöd (3854).

• 597 personer anmälde sig som öppet arbetslösa (444).

• 599 personer fick arbete (686).

• 30 personer varslades om uppsägning (54).

Jesper VighagenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.