Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Apple slopar eget ladduttag på nya telefonen

Amerikanska teknikbolaget Apple överger den egenutvecklade lightning-kontakten vid lanseringen av sin nya version av den storsäljande telefonen Iphone.
Ekonomi • Publicerad 12 september 2023
Apple slopar lightning-laddare (nederst) till förmån för usb-c-laddare (överst) i samband med lanseringen av nya Iphone 15. Arkivbild.
Apple slopar lightning-laddare (nederst) till förmån för usb-c-laddare (överst) i samband med lanseringen av nya Iphone 15. Arkivbild.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau/TT

Apple uppger på en webbsänd presentation av nya produkter att Iphone 15 ska förses med ett ladduttag för usb-c.

– Usb-c har blivit universell standard, så vi inför usb-c på Iphone 15, säger Kaiann Drance på Apple i webbsändningen.

Annons

Även den andra generation av de trådlösa hörlurarna Airpods Pro ska förses med usb-c-uttag, skriver CNBC.

Lightning-uttaget har funnits i Iphone-telefoner sedan 2012. Orsaken till skiftet är EU-regler, som innebär att usb-c blir laddstandard för en lång rad elektronikprodukter från slutet av nästa år. Målet är att minska elavfallet då en och samma laddare kan användas för alla telefoner.

Apple presenterade också andra produktuppdateringar av Iphone som bättre kamera och ett skal i titan för lyxversionen Iphone 15 Pro, som innebär att telefonen blir lättare och tunnare jämfört med basversionen som förses med aluminiumskal.

Den smarta klockan får i sin nya version Apple Watch 9 bland annat snabbare processor och längre batteritid.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons