Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Apotea filmade sina anställda – får rätt

Ekonomi • Publicerad 16 mars 2023
Apoteas anläggning för e-handel i Morgongåva. Arkivbild.
Apoteas anläggning för e-handel i Morgongåva. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) har granskat uppgifter om att Apotea använder övervakningskameror vid sitt logistikcenter för att arbetsleda och kontrollera hur de anställda utför sina uppgifter.

Enligt nätapoteksjätten används kamerorna aldrig för att kontrollera enskilda anställda, utan för att hantera incidenter och spåra läkemedel, samt för att förebygga och förhindra brott.

Annons

I sitt beslut konstaterar IMY att Apotea har rätt att bevaka anläggningen och att utredningen inte ger stöd för att bevakning skett för att arbetsleda eller kontrollera personalen.

IMY anser dock att bolaget har brutit mot dataskyddsförordningen, bland annat genom att inte ha lämnat kontaktuppgifter eller tillräcklig tydlig information på kamerabevakningsskyltar.

Bolaget föreläggs nu att bättre informera om bevakningen. Detta ska vara åtgärdat fyra veckor efter det att beslutet vunnit laga kraft.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons