Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Ängelholmsfallet sticker ut: "Extremt ovanligt"

Kvinnan i Ängelholm verkar inte ha haft en relation till flickan som hon misstänks ha attackerat.
Det gör att fallet sticker ut.
– Det är extremt ovanligt, säger Jenny Yourstone som forskat på dödligt våld bland kvinnor.
Brott • Publicerad 13 juni 2023
Polis och kriminaltekniker i området i Ängelholm där en ung flicka attackerades på måndagskvällen. En 34-årig kvinna är anhållen misstänkt för försök till mord. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

En 34-årig kvinna är anhållen misstänkt för att ha utfört ett knivdåd mot en ung flicka i Ängelholm. I nuläget finns det inget som tyder på att kvinnan – misstänkt för mordförsök – har en relation till offret.

– Det är väldigt ovanligt, extremt ovanligt, säger Jenny Yourstone som forskat på dödligt våld bland kvinnor och är doktor i psykologi vid Södertörns högskola.

Annons

– I stort sett riktar inte kvinnor våld mot okända, även om det förekommer. Tittar man på det dödliga våldet är det ytterst ovanligt.

"Irrationellt beteende"

Polisen utreder huruvida det finns en koppling mellan måndagens attack och fyra andra våldsdåd utförda av en kvinna i Ängelholm under perioden 31 maj–7 juni. I samtliga fall rör det sig om barn som angripits.

– Om våldet riktar sig mot flera okända personer verkar det vara ett ganska irrationellt beteende. Då kan man väl misstänka att det finns någon psykisk ohälsa i bilden. Den kan vara missbruksrelaterad eller så är det någon annan typ av psykisk ohälsa, säger Jenny Yourstone.

Om den anhållna kvinnan har utfört även andra våldsdåd mot okända personer under nästan två veckors tid sticker fallet i Ängelholm ut ännu mer.

– Då blir det ytterligare en annan bild än att man riktar sig mot ett offer, vilket kvinnor ofta gör.

De utsatta är mellan 9 och 17 år gamla, men varför unga är offer är oklart.

– Det kan vara alltifrån att det finns en logik för den personen till att det är offer som kanske upplevs som lättare att rikta sig mot, men det blir ju spekulationer, säger Yourstone.

– Man får se när bilden klarnar om det har riktat sig mot en viss målgrupp och vad det i sammanhanget kan ha för betydelse. Även om det är helt irrationellt för oss kan det vara helt logiskt för den här personen.

Kan inspireras

I onsdags förra veckan genomförde en man en knivattack mot fyra barn och två vuxna i franska Annecy. Att ensamma gärningspersoner inspireras av andra händelser förekommer. Våldsdåden i Ängelholm har dock pågått sedan den 31 maj.

– Man kan i alla fall inte utesluta att man kan inspireras. Det återstår att se, säger Jenny Yourstone och fortsätter:

Annons

– Generellt med ensamagerande vet man att det finns alltifrån en väldigt stor psykisk ohälsa och att man inte har några egentliga uttänkta motiv, till att du har väldigt uttänkta motiv. Man kanske till och med skriver ett manifest. Du har hela spännvidden där.

De senaste 200–300 åren har kvinnor stått för ungefär tio procent av det dödliga våldet, även om det kan finnas variationer från år till år.

– Kvinnor dödar i stort sett bara någon de känner, säger Yourstone.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons