Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Ny S-ledare måste ta initiativ till klimatpolitik"

Socialdemokraternas nya partiledare måste återta initiativet i klimatpolitiken. Det är det viktigaste, enligt den tidigare S-ledaren Göran Persson.
Politik • Publicerad 6 september 2021
Finansminister Magdalena Andersson vill inte säga hur hon ställer sig till att flera S-distrikt nominerat henne till att efterträda Stefan Löfven som partiledare.
Finansminister Magdalena Andersson vill inte säga hur hon ställer sig till att flera S-distrikt nominerat henne till att efterträda Stefan Löfven som partiledare.Foto: Henrik Montgomery/TT

– Vi måste vara de som driver klimatfrågan, säger Persson samtidigt som finansminister Magdalena Andersson samlar på sig ytterligare nomineringar för att efterträda Stefan Löfven.

– Andra saker är också viktiga, men inte alls av samma storleksordning, sade Persson på ett nätseminarium om utmaningar för den som blir vald som partiledare och kanske också som statsminister.

Annons

Persson, numera ordförande i Swedbank, gjorde tiotalet år som statsminister och S-ledare. Han understryker att det handlar om att direkt ta initiativet, det är det politik handlar om. Och man har inte många timmar, om ens minuter, på sig att slå fast vad som gäller. Därför borde den nya partiledaren, om denna heter Andersson eller något annat, staka ut vägen direkt vid kongressvalet.

Inte abdikera

– Ett givet tillfälle att träda fram och ta initiativet är när du väljs av kongressen. Att inte göra det är att abdikera, sade Persson och spår att klimatfrågan blir den stora de närmsta åren och lämpar sig väl som klassisk S-fråga.

– Det handlar om ett samhällsbygge, en pågående reform, alla måste engageras. Och det handlar om nya jobb och rättvis fördelning, sade Persson som också önskade sig mer plats för kultur i S.

– Jag saknar i S idag kopplingen till hela kulturlivet, till konsten, musiken, teatern, litteraturen. Det har varit referenspunkter, resonansbottnar för ett socialdemokratiskt ledarskap. Där hoppas jag att den nya partiledaren också hittar ett sätt att kommunicera och hitta exempel, sade Persson.

På seminariet, som arrangerades av S-tankesmedjan Tiden, deltog också SSU:s nya ordförande Lisa Nåbo. Hon lyfte fram klimatsatsningar, jämte politik för minskade klyftor, som viktigast för en ny partiledare.

– Där kommer vi att vara skitjobbiga, lovade eller varnade hon den som ska efterträda Löfven.

Magdalena Andersson kan hittills, förutom SSU:s stöd, räkna in nomineringar från fem partidistrikt, senast Fyrbodal som omfattar delar av Västergötland. Tidigare har Halland, Skaraborg, Skåne och Värmland bestämt sig för att tala om för valberedningen att de vill ha henne som partiledare.

Vill hon?

Andersson själv vill inte säga så mycket.

– Processen har sin gång, jag jobbar med budgeten, säger finansministern till TT i samband med en pressträff om satsningar mot välfärdsbrott.

När TT frågar Magdalena Andersson om distrikten frågat om hon vill, svarar hon:

Annons

– Man behöver inte ha haft kontakt med den som nominerar, det har ju valberedningens ordförande varit tydlig med.

Hon tillägger att Hallands ordförande har sagt att de inte tillfrågat henne. Det har också Skaraborg sagt.

TT: Det verkar ju lite onödigt av distrikten att nominera någon som inte vill?

– Den diskussionen kan du ta med valberedningens ordförande, det här är en process som har sin gång.

Fakta: Processen

Stefan Löfven meddelade i sitt sommartal den 22 augusti att han avgår vid partiets kongress i Göteborg den 3–7 november. Direkt efter avser han att lämna in sin begäran om att även avgå som statsminister till riksdagens talman.

Valberedningen i partiet har bett partidistrikten att lämna in sina förslag senast den 1 oktober.

Fem distrikt har redan gjort det och de har nominerat Magdalena Andersson.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons