1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Nyheter

Amnesty: Redan utsatta värst drabbade i pandemin

Etniska minoriteter, vårdpersonal och kvinnor är de grupper som har drabbats värst under pandemin. Och det är världsledarnas fel, konstaterar Amnesty International i sin , där organisationen har undersökt utvecklingen för mänskliga rättigheter i 149 länder.
Världen • Publicerad 7 april 2021
Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.
Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Coronapandemin har försämrat situationen för redan utsatta grupper, bland annat asylsökande och migranter, skriver människorättsgruppen i sin rapport.

Även personer som arbetar inom den informella sektorn har drabbats hårt, och i många fall blivit av med sin inkomst, särskilt i länder som saknar socialt skyddsnät.

Infört fängelsestraff

Dessutom har vissa länder stiftat lagar som förbjuder medborgarna att öppet diskutera pandemin, vilket har drabbat yttrandefriheten. Till exempel har Ungerns regering infört fängelsestraff för “spridande av falsk information”.

I gulfstaterna Bahrain, Kuwait, Oman, Saudiarabien och Förenade arabemiraten har sociala medier-användare frihetsberövats sedan de kommenterat sina regeringars hantering av pandemin. I andra länder har man använt sig av övervåld för att trycka ner protester.

"De har sett det här som en möjlighet att stärka sin egen makt. I stället för att stötta och skydda människor har de gjort pandemin till ett vapen som de använder för att ödelägga människors rättigheter", säger Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard i ett uttalande.

Världsledarnas fel

Det faktum att redan utsatta grupper fått det ännu värre sedan pandemin bröt ut är en följd av årtionden av diskriminerande politiska beslut som fattats av världsledare, enligt Amnesty International.

"Vi ser en värld i obalans. Vid den här tidpunkten av pandemin måste även de mest verklighetsfrämmande ledarna i världen kämpa för att förneka att våra sociala, ekonomiska och politiska system faktiskt är trasiga", säger Agnès Callamard.

Även ledare i den rika delen av världen får sig en släng av sleven. De anklagas för att kringgå internationellt samarbete och för att ha misslyckats med att påverka läkemedelsbolag att dela med sig av sin kunskap och teknik för att öka tillgången till covid-19-vaccin.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.