Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Almega avvisar utdelningsförslag

De uppmjukade reglerna om aktieutdelning för företag med permitteringsstöd imponerar inte på Almega som organiserar runt 11 000 tjänsteföretag. Organisationen Företagarna är mer positiv.
Ekonomi • Publicerad 27 november 2020
Arbetsgivareföreningen Almega ger inte mycket för regeringens uppmjukade regler för aktieutdelning till coronadrabbade företag. Arkivbild.
Arbetsgivareföreningen Almega ger inte mycket för regeringens uppmjukade regler för aktieutdelning till coronadrabbade företag. Arkivbild.Foto: Roger Vikström/TT

Enligt ett regeringsförslag, som Centern och Liberalerna står bakom, ska coronakrisande företag få göra aktieutdelningar sex månader efter att det statliga stödet betalats ut.

– Det är ändå en begränsning. Det måste vara upp till bolagen att förfoga över de här delarna. De kan själva göra bedömningen om de ska göra en utdelning eller ej, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega, till TT.

Annons

Han påpekar att cirka 4 000 företag ännu inte fått permitteringsstöd trots att de ansökte i juni.

– Det är väldigt många småföretagare som har ökat belåningen på sina hus och som nu sannolikt inte kommer att få göra utdelningar under nästa år.

Koncernbidrag bra

Regeringen föreslår också att företag med permitteringsstöd får fortsätta med koncernbidrag (flytt av pengar från ett bolag till ett annat inom en koncern).

– Det är bra att man får göra koncernbidrag inom bolagen, men det är helt orimligt att bolagen får ett utdelningsförbud som ju inte fanns när man ansökte om stödet, säger Andreas Åström.

Även Günther Mårder, vd för Företagarna som företräder cirka 60 000 företagare, uppskattar det gröna ljuset för koncernbidrag. Han betonar att den möjligheten är mycket viktig vid generationsskifte i familjeföretag

Bättre tydlighet

Allmänt anser Günther Mårder att det nya regelverket gör det tydligare för företagare.

– Det är positivt att man öppnar upp för att ett företag faktiskt ska kunna dela ut pengar sex månader efteråt stödet, säger han till TT.

– Men det finns fortfarande utmaningar. Om vi tar de allra minsta företagen använder de den så kallade förenklingsregeln vid aktieutdelning till sig själv. Där finns ett utdelningstak på 180 000 kronor per år och vi har krävt att det taket helt borde slopas. Det går man inte fram med nu vilket är synd, för det finns så många soloföretagare som tar ut sin ersättning från bolaget om en kombination av lön och utdelning.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons