Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

"Allvarliga brister" med högvaktens hjälmar

Beridna högvaktens hjälmar har allvarliga brister, slår Arbetsmiljöverket fast. Nu överväger myndigheten ett förbud för musikkåren att delta i de beridna paraderna.
– Nu har vi fått svart på vitt att det håller inte och då kommer vi att vidta åtgärder, säger Livgardets chef Stefan Nacksten.
Arbetsmiljö • Publicerad 5 juli 2023
Beridna högvakten. Arkivbild.
Beridna högvakten. Arkivbild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var i slutet av april som Försvarsförbundets skyddsombud för Livgardets Dragonmusikkår lämnade in en begäran om förbud att använda paradhjälmen vid de beridna vaktparaderna till Arbetsmiljöverket.

Beridna högvakten med sina blå uniformer är ett välkänt inslag vid olika ceremonier i Sverige. Hjälmen är baserad på en modell från 1800-talet och det har funnits frågetecken kring hur bra den fungerar som skydd vid olyckor.

"Allvarliga brister"

Annons

Vid en inspektion i maj konstaterade Arbetsmiljöverket att det fanns allvarliga brister med paradhjälmen och skyddet mot skada. Nu har myndigheten underrättat arbetsgivaren att man överväger att från den 28 augusti förbjuda Livgardet att låta dragonmusikkåren "utföra arbetsuppgiften beriden statscermoniell parad", om man inte uppfyller myndighetens villkor.

"Ni ska se till att era arbetstagare i Livgardets Dragonmusikkår har tillgång till personlig skyddsutrustning som skyddar huvudet vid fall från häst. Den personliga skyddsutrustningen ska vara ändamålsenlig i förhållande till de risker den är avsedd för utan att den i sig leder till ökad risk", skriver Arbetsmiljöverket.

"Göra något akut"

Frågan om paradhjälmarna är inte ny och överste Stefan Nacksten, chef för Livgardet, ser positivt på att Arbetsmiljöverket nu gjort en bedömning.

– Vi är nöjda med att det är avdömt så att vi faktiskt kan börja jobba på riktigt. Det finns ingen glidmån i det här och det är bra.

– Nu har vi fått svart på vitt att det håller inte och då kommer vi att vidta åtgärder, för vi måste göra något akut.

Exakt hur lösningen ska se ut kan Stefan Nacksten inte säga i dagsläget, men han betonar att man tar medarbetarnas säkerhet på största allvar.

– Vi vill att våra medarbetare – oavsett om man bedriver stridsutbildning i skogen, eller om man sitter på häst, eller kör stridsvagn – ska ha adekvat skyddsutrustning. Och vi har inte haft det när det gäller paradhjälmen.

Arbetsgivaren har till den 18 augusti på sig att lämna in sina synpunkter. Därefter fattar Arbetsmiljöverket beslut.

Fakta: Beridna högvakten

Beriden vakttjänst är en tradition med rötter från 1700-talet.

De beridna vaktparaderna genomförs av Försvarsmakten, Livgardets Dragonmusikkår (LDK) och Livskvadronen från Livgardet.

Alla högvaktshästar ägs av stiftelsen Föreningen den Beridna högvakten som tillsammans med Försvarsmakten har ansvar för hästarna och driften.

I dag finns runt 75 hästar för högvaktstjänst i Kavallerikasernen.

Sedan hösten 2019 är de beridna vaktparaderna upptagna i förteckningen över immateriella kulturarv i Sverige.

Källa: Beridna högvakten

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons