Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Allt vanligare med samarbeten över blockgränserna

Regeringsfrågan ser ut att bli segdragen. Också lokalt i Blekinge är det oklart hur styrena kommer att se ut.
Men läkarbesök, skolundervisning och hemtjänst rullar på som de brukar.
Blekinge • Publicerad 12 september 2018
För att få igenom politiska förslag krävs ofta att flera partier kommer överens och samarbetar.
För att få igenom politiska förslag krävs ofta att flera partier kommer överens och samarbetar.Foto: Lars Thulin

Väljarna har sagt sitt och lagt sina röster. 2018 blev det jämnare än någonsin mellan de politiska blocken, samtidigt som Sverigedemokraterna har förstärkt sina positioner.

Det är på många håll inte självklart vem eller vilka som kommer att styra, utan det krävs förhandlingar mellan två eller flera partier. Allt oftare söks också samarbete över den traditionella blockgränsen mellan vänster och höger.

Annons

– Vi såg redan efter förra valet en markant ökning av blocköverskridande styren i kommunerna, från 38 till 101, säger Björn Kullander på avdelningen för ekonomi och styrning vid Sveriges kommuner och landsting, SKL.

I kommuner och landsting har partierna ett närmare samarbete än på riksnivå. Både styrande och opposition sitter i kommunstyrelsen eller landstingsstyrelsen.

– Det finns en vana sedan tidigare att prata med varandra och ha samarbete i olika frågor, säger Björn Kullander.

Men också på lokal nivå kan det behövas förhandlingsmanglingar för att nå överenskommelser om samarbeten som ska hålla fyra år, och där partierna gör upp om utrymme för sina hjärtefrågor.

– Det tar längre tid att få fram politiska styren, säger Björn Kullander.

Men en kommun eller ett landsting står inte utan styre under förhandlingstiden. Nuvarande nämnder, kommunstyrelser och fullmäktigeförsamlingar fortsätter även en period efter valet.

Hela maktskiftet avslutas inte förrän vid årsskiftet, även om kommunalråd och fullmäktige tar plats tidigare.

Skolor, förskolor, äldreboenden, och all annan kommunal verksamhet fortsätter, liksom sjukvård och andra regionala frågor enligt tidigare politiska beslut.

Däremot kan större investeringar, exempelvis var en ny skola ska byggas, eller beslut som innebär större förändringar skjutas upp tills det är klart vilka som ska styra.

Ännu är inte heller det slutgiltiga valresultatet klart.

Annons

I Blekinge pågår förhandlingar om hur styret ska se ut i alla kommunerna. Detsamma gäller för landstinget som ska bilda region vid nyår. Sammanslagningen med nuvarande Region Blekinge rullar på.

– All vår verksamhet flyter på som den ska göra. Vi fortsätter att ta ansvar samtidigt som vi söker breda lösningar för ett stabilt styre i regionen, säger regionrådet Christina Mattisson (S).

Johanna RundgrenSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons