Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Allt fler kommuner utfärdar bevattningsförbud

SMHI varnar för att stora delar av landet kan drabbas av vattenbrist under den kommande månaden. Och allt fler kommuner inför bevattningsförbud.
Väder • Publicerad 24 juli 2021
"Bevattningsförbud utfärdas ofta på orter där befolkningen ökar mycket under sommaren och när vädret är bra", säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten.
"Bevattningsförbud utfärdas ofta på orter där befolkningen ökar mycket under sommaren och när vädret är bra", säger Fredrik Vinthagen, kommunikationsstrateg på Svenskt vatten.Foto: Pontus Lundahl/TT

Hittills i sommar har temperaturen varit över det normala för årstiden i hela landet. SMHI gick i veckan ut och varnade för låga flöden i stora och medelstora vattendrag i Blekinge, Jönköpings och Kalmar län. Och samtidigt ser man låga nivåer av grundvatten i de mindre vattenmagasinen i Götaland, Värmland och södra delarna av Norrlandskusten.

– Det är främst de mindre vattendragen och de mindre vattenmagasinen som påverkas av värmen och bristen på regn. De större grundvattenmagasinen dröjer det längre tid innan de påverkas, säger Matilda Cresso, vakthavande hydrolog på SMHI.

Utfärdar bevattningsförbud

Annons

I sommarvärmen utfärdar nu fler och fler kommuner bevattningsförbud eller vädjar om att invånarna ska vara sparsamma med vattenförbrukningen. Särskilt gäller det på Gotland och Öland, i Blekinge och sydöstra Småland.

– Bevattningsförbud betyder att nu är det skarpt läge, säger Fredrik Vinthagen.

Bevattningsförbud innebär ofta förbud att vattna trädgårdar och att använda kommunalt vatten för att fylla pooler. Men besluten är lokala och kan variera från kommun till kommun.

Varje beslut är samtidigt en uppmaning till alla invånarna att spara på vatten. Inte borsta tänder eller diska i rinnande vatten, stänga av vattnet när man tvålar in sig i duschen och kanske köra tvätt och diskmaskiner på tider när förbrukningen är mindre.

En kapacitetsbrist

Det är lätt att tänka att bevattningsförbud utfärdas för att vattnet håller på att ta slut i grundvattenmagasinen. Men orsaken är ofta en annan. När värmen slår till vill vi svalka oss och förbrukar mer vatten.

– För drygt hälften av kommunerna är det inte brist på råvatten, utan en kapacitetsbrist. Och då pratar vi om att vattenverket och ledningsnätet inte får ut vattnet när alla vrider på kranarna samtidigt, säger Fredrik Vinthagen.

Till exempel överväger Österlens VA att sänka vattentrycket för att hinna producera mer vatten, enligt Johan Nyholm som är chef för drift och underhåll på Österlen VA till P4 Kristianstad.

Men förbuden kan vara mer långsiktigt tänkta än vi kanske tror.

– Det är så att bevattningsförbundet ofta är en förebyggande åtgärd. Man blickar framåt mot den allra torraste perioden som normalt är augusti och september. Kommunerna inför bevattningsförbud nu så att vattnet inte tar slut om en månad eller två, säger Fredrik Mossmark, hydrogeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

"Naturell vattenbrist"

Men det finns kommuner där vattenbristen är verklig.

Annons

– Ren naturell vattenbrist har vi på orter där man är beroende av grundvatten. Och om grundvattenreservoarerna inte blivit påfyllda under vinterhalvåret så har man ju mindre från början när värmen kommer, säger Fredrik Vinthagen.

Utifrån data från SGU kan man konstatera att nivåvariationerna mellan högsta och lägsta har nivå har ökat på många ställen under de senaste femtio åren.

– Vi kan också se att vegetationsperioden har blivit längre med ett par veckor under samma period. Och växterna använder mycket vatten och också det påverkar grundvattenbildningen, säger Fredrik Mossmark.

Fakta: Bevattningsförbud

Bevattningsförbud är ett kommunalt beslut som begränsar hur invånarna får använda kommunens vatten.

Begreppet är inte enhetligt och varje kommun får själva bestämma vad som ingår i förbudet. Kontrollera därför innebörden av förbuden i din kommun.

Ofta föregås ett beslut om bevattningsförbud om en vädjan till invånarna att spara på vatten utan det råder direkta förbud. De kan handla om råd som att duscha i stället för att bada, inte diska eller borsta tänderna i rinnande vatten och vara återhållsam med bevattning och pooler.

Utfärdar kommunen ett bevattningsförbud är det en skarpare åtgärd. Ofta berör dessa två saker. Dels förbud att vattna gräsmattor och rabatter och dels förbud att fylla pooler.

Ett exempel är Borgholms kommun som skriver: "Bevattningsförbudet innebär att det är förbjudet att använda kommunalt vatten till att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang och att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än 3 kubikmeter".

Andra kommuner ger fler detaljer, som att det, som i Eksjö kommun, också är förbjudet att "tvätta trädgårdsmöbler, fasader, altaner eller dylikt med vattenslang eller högtryckstvätt och att tvätta bilen med vattenslang eller högtryckstvätt".

Andra talar i stället om vad man får göra. Båstad skriver till exempel "Kommunalt dricksvatten får under bevattningsförbudet endast användas till personlig hygien, mat och dryck".

En del kommunen kan införa bevattningsförbud under delar av dagen eller bara i delar av kommunen. Det kan noteras att vissa kommuner har kommunala bevattningsanläggningar som inte använder dricksvatten och därför inte berörs av kommunens bevattningsförbud.

Källa. Svenskt Vatten samt respektive kommun.

TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons